Mechelse koekoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mechelse koekoek

De Mechelse koekoek is een kippenras, regionaal gebonden aan de omgeving van de Vlaamse stad Mechelen. Ook komt de naam Mechels hoen voor: koekoek is eigenlijk de aanduiding voor de kleurslag, het patroon en de kleuren van het verenkleed.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van dit ras is er een van vallen en opstaan. Maar één ding is zeker: dit ras heeft een enorme bloeiperiode gekend. In de streek tussen Dendermonde en Mechelen werd in de eerste helft van de negentiende eeuw een koekoekkleurig landhoen gefokt met witte onbevederde loopbenen, de Vlaanderse koekoek. Deze streek was gekend voor de fok van vleeshoenders. Om met het bestaande landhoen een dikke, malse en smakelijke braadkip te bekomen, diende men zijn toevlucht te nemen tot het 'kapoenen', het castreren van de hanen. Vanaf 1850 werden er in België, door de Antwerpse zoo, Brahma's ingevoerd. Via de zoo kwamen deze reuzenkippen met bevederde voeten terecht bij slachtkuikenfokkers. Daar werden ze op grote schaal met de bestaande landhoenders gekruist. Later werden ook nog andere Aziatische rassen ingekruist en zo werd de kwalitatief beste vleeskip aller tijden gecreëerd: het Mechels hoen.

Dankzij de zeer goede vleeseigenschappen veroverde deze dieren tegen het einde van de negentiende eeuw de Belgische markt. Daarna volgde ook het buitenland. Het afmesten van het Mechelse hoen gebeurde in 'epinettes', een soort houten kooien waarin de kippen een brij te eten kregen op basis van boekweit en afgeroomde melk. Na de oorlog zorgde vooral de kuikenziekte pullorum ervoor dat 80 procent van de kuikens bezweken. Dit betekende bijna de doodsteek voor het ras. Hoewel de fokkerij zich vandaag hoofdzakelijk afspeelt bij liefhebbers, vierde de Mechelse recent zijn comeback als bedrijfshoen en dit voor de productie van een stukje exclusief kippenvlees.

Rasbeschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De dieren hebben een goed breed ontwikkelde kop. De snavel is redelijk klein in vergelijking met de kop en is sterk wit van kleur. De ogen zijn rood-oranje. De kam is rechtopstaand, rood met 4 tot 6 uitstekende kamtanden. De kinlellen zijn rood langwerpig en middelgroot.

De Mechelse koekoek is erkend in:

  • koekoekkleur,
  • koekoek goudhalzig,
  • zilverkoekoek,
  • wit,
  • blauw,
  • Colombia.

De koekoekkleur (zwart met wit-grijsachtige banden) komt het meeste voor en de dieren in deze kleur zijn meestal het best van kwaliteit.

De kippen hebben van nature een rustige aard. Een volwassen haan weegt meer dan 5 kg, een hen weegt 3,5 tot 4,5 kg. Het vlees (vroeger gekend onder de naam Brusselse kip) is een bekend streekproduct. Het vlees is fijn van vezel, mals en sappig. Daarenboven is het zeer vetarm.

Een hen legt 140 tot 160 eieren per jaar waardoor het ook kan gehouden worden als legkip.

Aangezien een Mechelse koekoek een slechte vlieger is, kan ze vrij geteeld worden in buitenlucht met een omheining van 120 cm. De dieren hebben baat aan voldoende zonlicht.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

www.mechelsekoekoek.com

https://www.sle.be/wat-levend-erfgoed/rassen/mechels-hoen