Kleurslag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kleurslag is een benaming voor het patroon en de kleur van een verenkleed, schubben of haarbedekking bij dieren. Benamingen voor kleurslagen worden tamelijk vrijelijk gekozen en in de naam zal niet altijd de aangeduide kleur of patroon direct herkenbaar terug te vinden zijn. Regelmatig wordt bijvoorbeeld in de naam voor de kleurslag ook verwezen naar een gebied van herkomst (zoals "Madagascar" bij konijnen) waarbij alleen een kenner dan weet wat dit inhoudt. Een kleurslag kan soms erfelijk zijn, soms niet en er kan, afhankelijk van de diergroep, binnen een kleurslag grote variatie zijn in de kleuraftekening.

Pluimvee[bewerken | brontekst bewerken]

De term is onder andere erg gangbaar bij het identificeren van (hobby-)vogels en pluimvee. In de benaming van een kleurslag is behalve een aanduiding van de kleur ook vaak een aanduiding van patronen in de tekening van het dier opgenomen. Zo onderscheidt men bijvoorbeeld bij hoendervogels zoals de Groninger meeuw onder andere de kleurslagen "Zilverpel", "Goudpel" en "Citroenpel", waarbij het "pel" dan aangeeft dat het dier getooid is met een peltekening.

Zie ook Lijst van kleurslagen bij kippen.

Zoogdieren[bewerken | brontekst bewerken]

Ook bij veel zoogdieren maakt men onderscheid in kleurslagen.

Bij honden is er dan bijvoorbeeld sprake van 'harlekijn' of 'grijstijger', bij konijnen bijvoorbeeld (met een verwijzing naar een hond) 'dalmatiner' of 'tan-patroon'. Er zijn er ook namen als 'lichtgeel' of 'blauw'.

Bij rundvee zijn vele kleurslagen:

Ook de vachtkleur bij paarden telt vele variaties.

Reptielen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij slangen worden voor kleurslagen veelal op het Engels gebaseerde namen gebezigd zoals "Caramel motley", "Candy cane" "Missing black" et cetera, maar ook een enkele Nederlandse zoals "Wildkleur".