Nestkast

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eenvoudige nestkast aan een boom bevestigd
Nestkast voor Columba guinea in de muur van een traditioneel huis in Dogu'a Tembien, Ethiopië
Video van nestkast met huismussen
Nestkast met koolmezen
Historisch filmpje over het plaatsen van nestkastjes door scholieren

Een nestkast(je) is een door mensen vervaardigde nestplaats voor gevleugelde dieren. Er zijn nestkasten beschikbaar voor vogels, bijen, vlinders, hommels en vleermuizen. Veelal wordt gebruikgemaakt van een houten constructie met een invliegopening die is afgeleid van de natuurlijke nestplaats van de beoogde bewoner. Een nest kan ook worden verwerkt in de gevel van een gebouw. Steeds meer gemeenten moedigen dit aan bij nieuwbouw, als onderdeel van het 'natuurinclusief bouwen'. Nestkasten worden echter reeds duizenden jaren ingebouwd in traditionele architectuur over de hele wereld. Een voorbeeld hiervan zijn de Ottomaanse vogel-paleizen die in publieke gebouwen werden verwerkt [1].

Nestkasten voor vogels[bewerken | brontekst bewerken]

Bij nestkasten voor vogels is de diameter van de invliegopening bepalend voor de vogelsoort die erin zal willen nestelen. Enkele voorbeelden:

Vogelsoort Invliegopening (mm)
Pimpelmees 28
Kuifmees 30
Koolmees 32
Boomklever 32
Bonte vliegenvanger 32
Huismus 35
Ringmus 40
Spreeuw 45
Grote bonte specht 50

Mensen die zelf een nestkastje knutselen, maken vaak een zitstokje onder de vliegopening. Vogels hebben daar geen behoefte aan en bij professionele nestkastjes zal men zo'n zitstokje dan ook niet aantreffen.

Plaats van een nestkast[bewerken | brontekst bewerken]

In verband met te hoog oplopende temperatuur wordt de nestkast bij voorkeur niet in de volle zon gehangen. De opening wordt in verband met de windrichting op het noordoosten gericht. Hoewel per diersoort verschillend is de minimale hoogte 1,80 meter van de grond.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Nest boxes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.