Grote bonte specht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote bonte specht
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Buntspecht Dendrocopos major.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Onderfamilie: Picinae (Echte spechten)
Geslacht: Dendrocopos
Soort
Dendrocopos major
(Linnaeus, 1758)
Afbeeldingen Grote bonte specht op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Grote bonte specht op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels
Roep grote bonte specht
Vista-kmixdocked.png
(download·info)

De grote bonte specht (Dendrocopos major) is een in België en Nederland voorkomende vogel, en behoort tot de familie spechten (Picidae).

Kenmerken[bewerken]

De grote bonte specht is met een lengte van 20 tot 26 cm en een gewicht van 60 tot 110 gram een vrij grote vogel, die bovenop zwart is en wit van onder. Hij heeft grote, ovale witte schoudervlekken en een rode anaalstreek. De ogen zijn bruinrood, de snavel en de poten zijn grijs. Het mannetje heeft een rode vlek op het achterhoofd, het vrouwtje heeft een geheel zwarte kruin. Juveniele vogels hebben een geheel rode kruin en een roze anaalstreek en lijken daardoor op de middelste bonte specht. Vaak hebben jonge vogels nog gebandeerde schoudervlekken.

Voedsel[bewerken]

Spechtensmidse

De vogel voedt zich met insecten, vooral met de larven van kevers die zich onder de bast van naaldbomen bevinden, maar eet ook noten, bessen en zaden van naaldbomen. Om met de snavel zaden uit een dennenappel te kunnen pikken klemt het dier hem vast in een boom, dit noemt men een spechtensmidse. De grote bonte specht rooft ook eieren of jonge vogels van andere holenbroeders, zoals de pimpelmees als hij de kans krijgt.[2]

Concurrentie[bewerken]

De grote bonte specht heeft een heel bijzondere concurrent: de halsbandparkiet – oorspronkelijk uit India maar als ontsnapte kooivogel nu onder andere gevestigd in Nederland - verjaagt de dieren uit hun nestholen. Er is echter geen bewijs dat de halsbandparkiet negatieve invloed heeft op de populatie van de grote bonte specht, hij neemt integendeel in aantal toe.

Geluid[bewerken]

De Geluidsfragment roffel (info / uitleg) dient om het territorium af te bakenen.

Voortplanting[bewerken]

De grote bonte specht hakt zijn nest het liefst uit wat zachtere houtsoorten en begint een aantal verschillende gaten te hakken voor hij er een uitkiest om te nestelen. Nestkastjes hebben bij deze vogels geen nut omdat het maken van een nest een onderdeel is van het baltsgedrag. Het wijfje legt 4 à 6 witte eieren.

Jongen voeren
Fourageren

Verspreiding[bewerken]

Zijn verspreidingsgebied beslaat een groot deel van Europa en Noord-Azië. De grote bonte specht broedt in alle soorten bos, maar ook in cultuurlandschap met boomgroepen, parken en tuinen, zelfs in grote steden. De grote bonte specht is een vrij schuwe en voorzichtige vogel, maar hij bezoekt wel voedertafels, vetbollen en pindastrengen in tuinen.

De soort telt 24 ondersoorten:

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]