Ondersoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een ondersoort (wetenschappelijke term: subspecies) is een taxonomische rang in de taxonomie. Het taxon ondersoort staat in de taxonomie een rang lager dan het taxon soort. Een soort kan uit verschillende ondersoorten bestaan die meestal niet in hetzelfde gebied voorkomen. Een geïsoleerde populatie van een soort, bijvoorbeeld op een eiland, of in een moeilijk bereikbaar bergdal, kan op termijn evolueren naar een nieuwe ondersoort of zelfs een geheel nieuwe soort. Van een ondersoort is sprake als de populatie waarneembare genetische verschillen heeft met de 'moedersoort'. Als die verschillen het krijgen van gezamenlijke, levensvatbare en vruchtbare nakomelingen onmogelijk maken, is er sprake van twee verschillende soorten.

Een ondersoort die dezelfde naam draagt als de soort, wordt de nominaat of nominaatondersoort genoemd. De nominaat is herkenbaar aan de herhaling van het soortepitheton. Zo is Motacilla alba alba de nominaatondersoort van de witte kwikstaart (Motacilla alba).

De aanduiding nothosubspecies, afgekort nsubsp. of nothossp., is een term uit de botanie. Het wordt gebruikt voor een ondersoort die een hybride is tussen steeds dezelfde oudersoorten (nothus (Latijn) = bastaard), dit in tegenstelling tot een nothospecies, een hybride op soortniveau. Sommige van deze bastaarden komen veel voor en daarom is een aparte naam handiger dan de naam van beide oudersoorten te gebruiken, wat overigens ook wel wordt gedaan. Nothosubspecies kunnen alleen voorkomen waar beide oudersoorten aanwezig zijn (dit is dus in tegenstelling tot een echte ondersoort). Voor dezelfde categorie is ook de term 'nothomorph' in gebruik.[1]

Zowel de botanische nomenclatuur als de zoölogische nomenclatuur kent de rang ondersoort, en kent een naam in drie delen toe. Voor details zie driedelige naam (voor planten) en trinomen (voor dieren). Zie ook:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Jeffrey, C., 1973. Biological nomenclature. Special Topics in Biology Series, Edward Arnold (Publishers) Ltd & The Systematic Association, The Camelt Press Ltd, London, ISBN 0-7131-2432-6