Ongewervelden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Thelenota ananas, een stekelhuidige

Ongewervelden of invertebraten zijn dieren zonder een wervelkolom of ruggengraat, in tegenstelling tot vertebrata ofwel gewervelden. Tot de ongewervelden behoort heel het dierenrijk, uitgezonderd alle soorten van de onderstam gewervelden.

Het belangrijkste onderscheid tussen gewervelden en ongewervelden is de aanwezigheid van een verstevigde kolom van wervels rond de centrale zenuw, die bij de ongewervelden ontbreekt. De gewervelden hebben zich ontwikkeld uit de ongewervelden en zijn in vergelijking daarmee sterk in de minderheid. Ongeveer 98% van alle diersoorten wordt tot de ongewervelden gerekend. Nochtans is het geen coherente groep dieren. Veel leden van deze groep zijn meer verwant met de gewervelde dieren dan met andere ongewervelden.

Lancetvisje, heeft wel een chorda, maar geen wervelkolom.

Verwar de wervelkolom niet met een chorda. Sommige dieren hebben wel een chorda, maar ontwikkelen deze niet tot wervelkolom. Het bekendste voorbeeld hiervan is het lancetvisje. Dit zijn ook voorbeelden van ongewervelden.

Achtergrond[bewerken]

De term ongewerveld is ingevoerd door de Franse bioloog Jean-Baptiste de Lamarck, om dieren als insecten, pijlinktvissen en wormen te onderscheiden van gewervelde dieren. Lamarck deelde de ongewervelden verder op in twee groepen: insecten en wormen. Het spreekt voor zich dat deze indeling thans achterhaald is.

Taxonomie[bewerken]

De ongewervelde dieren zijn geen echt taxonomisch niveau, maar eerder een parafyletische groep. De ongewervelden zijn een verzameling van verschillende stammen en onderstammen. Onder de ongewervelde dieren behoren dus alle stammen buiten de stam chordadieren. Eveneens elke onderstam van de chordadieren buiten de gewervelden.

Tot de ongewervelden behoren volgende (onder)stammen:

Stammen die tot de ongewervelde dieren behoren[bewerken]

(35 stammen in totaal)

Andere onderstammen die tot de ongewervelde dieren behoren[bewerken]

Eigenschappen[bewerken]

De eigenschap die elke ongewervelde gemeenschappelijk heeft, is de afwezigheid van een wervelkolom. Ook omdat alle ongewervelden tot het dierenrijk behoren, zijn ze allemaal heterotroof (hebben andere organismen nodig als voedingsbron). Ook is elk ongewerveld dier eukaryoot. Aangezien de ongewervelden geen taxonomisch niveau vormen, zijn ze ook heel verschillend qua lichaamssymmetrie, segmentatie, gelede aanhangsels, spijsverteringsstelsel...

Externe links[bewerken]