Ongewervelden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thelenota ananas, een stekelhuidige

Ongewervelden of invertebraten zijn dieren zonder een wervelkolom of ruggengraat, in tegenstelling tot vertebrata ofwel gewervelden.

Het belangrijkste onderscheid tussen gewervelden en ongewervelden is de aanwezigheid van een verstevigde kolom van wervels rond de centrale zenuw, die bij de ongewervelden ontbreekt. De gewervelden hebben zich ontwikkeld uit de ongewervelden en zijn in vergelijking daarmee sterk in de minderheid. Ongeveer 98% van alle diersoorten wordt tot de ongewervelden gerekend. Nochtans is het geen coherente groep dieren. Veel leden van deze groep zijn meer verwant met de gewervelde dieren dan met andere ongewervelden.

De ongewervelden zijn ook te verdelen in typische zeedieren en typische landbewoners. De insecten en echte spinnen bijvoorbeeld zijn obligaat terrestrisch. Sommige spinachtigen echter zijn juist uitsluitend in zee te vinden, zoals zeespinnen.

Achtergrond[bewerken]

De term ongewerveld is ingevoerd door de Franse bioloog Jean-Baptiste de Lamarck, om dieren als insecten, pijlinktvissen en wormen te onderscheiden van gewervelde dieren. Lamarck deelde de ongewervelden verder op in twee groepen: insecten en wormen.

Stammen die tot de ongewervelde dieren behoren[bewerken]

Slechts een deel van de Chordata behoort tot de ongewervelden.
De rest behoort tot de Vertebrata.

Externe links[bewerken]