Schedellozen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schedellozen
Branchiostoma lanceolatum
Branchiostoma lanceolatum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia
Stam:Chordata
Onderstam
Cephalochordata
Afbeeldingen Schedellozen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schedellozen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De schedellozen (Cephalochordata) vormen een onderstam van de stam chordadieren (Chordata). Vanwege de anatomie en ontwikkeling hebben ze een speciale plaats binnen het dierenrijk gekregen: ze vormen een zustergroep van de Craniata. Er zijn twee families en drie geslachten die tot de lancetvisjes behoren. Tot nog toe zijn meer dan twintig soorten beschreven, waarvan een aanzienlijk deel nog wordt betwist en waarschijnlijk sommige nog moeten worden ontdekt. Ze hebben wel een rugzenuw, maar geen beschermende wervelkolom en behoren in strikte zin dus niet tot de vissen en zelfs niet tot de gewervelden (Vertebrata), maar wel tot de Chordata.

Leefwijze[bewerken]

Lancetvisjes leven ingegraven in de bodem van ondiepe zeeën tussen de 5 en 30 meter. Ze leven van plankton dat ze uit het water filteren.

Kenmerken[bewerken]

Het zijn visachtige dieren van maximaal 5 centimeter lang en ze hebben lichtgevoelige organen (ogen) aan de zijkant van de kop.

De spieren zijn langs het lichaam in segmenten verdeeld en zijn aan de chorda aangehecht. Dit zorgt voor nog meer ondersteuning van het lichaam. Het dier heeft geen ledematen en geen duidelijk begrensde kop. De huid heeft geen pigment. Ze hebben een elastische, maar stevige streng en boven dit notochord van gelatineus materiaal loopt de neurale buis. De notochord strekt zich over de gehele lengte van het lichaam uit, van neus tot staartpunt, en geeft versteviging aan het vlezige lichaam. Deze streng is aanwezig tijdens het embryonale stadium van alle chordadieren, inclusief gewervelden. Omdat lancetvisjes geen harde delen hebben, zijn er maar weinig fossielen bekend. Een verwante vorm, Pikaia, is bekend uit afzettingen van zo'n 500 miljoen jaar oud.

Anatomie[bewerken]

1 Hersenachtige centrale plek
2 Chorda dorsalis
3 Zenuwkolom in de rug
4 Staart achter de anus
5 Anus
6 Maag-darmstelsel
7 Bloedsomloop
  8 Porus in de onderbuik
9 Achter de keel liggende holte
10 Kieuwspleet
11 Keelholte
12 Mondholte
13 Mimosa
14 Mondopening
  15 Gonaden (ovaria/testikels)
16 Lichtgevoelige cel
17 Zenuwen
18 Onderbuik-laag of -plooi
19 leverachtige zak