Rhombozoa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhombozoa
Dicyema macrocephalum
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Mesozoa (Orgaandieren)
Stam:Dicyemida
Klasse
Rhombozoa
Familie
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rhombozoa op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Rhombozoa is een klasse van kleine parasieten binnen de stam Dicyemida die in het urogenitaal stelsel van inktvissen (Cephalopoda) leven. Voor men de naam Rhombozoa in gebruik nam, werden deze organismen aangeduid met de naam Dicyemida, maar tegenwoordig is Rhombozoa de meest gebruikte naam. Over de classificatie van deze organismen bestaat veel discussie. Traditioneel worden Rhombozoa samen met de Orthonectida ingedeeld in de Mesozoa. Maar moleculaire fylogenie toont aan dat Rhombozoa wellicht nauwer verwant zijn aan rondwormen. Tot de klasse Rhombozoa worden drie verschillende families gerekend, meer bepaald Conocyemidae, Dicyemidae en Kantharellidae.

Anatomie[bewerken | brontekst bewerken]

Volwassen Rhombozoa variëren in lengte van 0,5 tot 7 millimeter. Ze kunnen gemakkelijk worden bekeken met een lichtmicroscoop. Ze vertonen doorgaans eutelie, een eigenschap dat elk volwassen individu van een bepaalde soort hetzelfde aantal cellen heeft. Door het celaantal te bepalen kan men dus verschillende soorten Rhombozoa van elkaar onderscheiden. Het bouwplan van de Rhombozoa is vrij simpel. Het bestaat uit een axiale cel die omgeven is door een mantel met 20 tot 30 trilhaarcellen. Ze gebruiken het voorste deel van hun lichaam om zich te hechten aan het oppervlak van het urogenitaalstelsel van de gastheer (aan de nieren).

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

Rhombozoa kunnen zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk vermeerderen. Ongeslachtelijke voortplanting gebeurt voornamelijk in juveniele en onvolwassen gastheren, geslachtelijke voortplanting treedt doorgaans in volwassen gastheren op. Bij ongeslachtelijke voortplanting worden er wormvormige larven geproduceerd in de axiale cel. Deze komen vrij en ontwikkelen zich tot volwassen vorm.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]