Mosdiertjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mosdiertjes
Fossiel voorkomen: Ordovicium[1]heden
Membranipora membranacea
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam:Lophotrochozoa
Stam
Bryozoa
Mosdiertjes (uit: Ernst Haeckel, Kunstformen der Natur)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mosdiertjes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Fossiele mosdiertjes

De mosdiertjes (Bryozoa of Ectoprocta, niet te verwarren met de mosbeertjes) zijn een stam van Protostomia, die vooral in zee leven. Er zijn ongeveer 6000 levende soorten beschreven in deze stam, waaronder het harig mosdiertje (Electra pilosa) en het breedbladig mosdiertje (Flustra foliacea).

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Deze hooguit 1 mm lange waterdiertjes leven in doosvormige, tot kolonies verkitte huisjes. Soms vormen ze korsten op rotsen of zeewier. Andere soorten vertonen oppervlakkige overeenkomsten met mossen, die in de stroming heen en weer worden gewiegd. Afgestorven kolonies worden vaak op het strand geworpen, waar ze soms voor verdroogd zeewier worden aangezien. Mosdiertjes geven over het algemeen de voorkeur aan warme, tropische wateren, maar komen over de hele wereld voor.

Geologie[bewerken | brontekst bewerken]

Binnen de geologie, en met name de paleontologie zijn Bryozoa belangrijke indicatoren voor het afzettingsmilieu van een bepaald gesteente. Omdat de Bryozoa delicate organismen zijn, is het voorkomen ervan in een sedimentair gesteente een indicatie voor een rustig afzettingsmilieu. Zodra de Bryozoa erg opgebroken zijn (en zogenaamde bioklasten vormen) is de energie ten tijde van afzetting hoger geweest.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De mosdiertjes wordt als volgt onderverdeeld: