Termieten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Termieten
Mastotermes darwiniensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde
Isoptera
Brullé, 1832
A: primaire koning; B: primaire koningin; C: secundaire koningin; D: tertiaire koningin; E: soldaten; F: werker
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Termieten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Termieten (Isoptera) zijn een orde van sociale insecten die in grote groepen leven. Op de Caraïben worden ze ook wel witte mieren genoemd.[bron?] Termieten zijn echter niet nauw verwant aan mieren. Evolutionair gezien zijn ze ontstaan uit de kakkerlakken en worden door moderne taxonomen ook beschouwd als behorend tot de orde Blattodea, samen met de kakkerlakken.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals bijen en mieren kennen termieten enkel onvruchtbare exemplaren, behalve de koningin en jaarlijks een aantal mannetjes, die echter zeer spoedig sterven. Sommige koninginnen kunnen waarschijnlijk tussen de twintig en vijftig jaar oud[1] worden en daarmee is de termiet verreweg het langstlevende insect.

Termieten hebben aan de ene kant een erg slechte reputatie, maar zijn voor sommige dieren, zoals de miereneter en sommige hagedissen een onmisbare voedselbron.

Termieten kennen zowel werksters (onvruchtbare vrouwtjes) als soldaten (mannetjes). Deze laatste zijn bij sommige tropische soorten berucht omdat ze zeer grote stekende kaken hebben en giftig zijn, of beide.

Om het aantal termieten te kunnen schatten wordt een bekend aantal termieten een paarse kleurstof te eten gegeven waardoor de termieten zelf paars gekleurd worden. Als ze zich gemengd hebben tussen de andere termieten hoeft enkel nog het percentage paarse termieten bepaald te worden, en kan het totale aantal termieten daaruit geschat worden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Een kolonie termieten bevindt zich vaak zowel boven- als ondergronds en is boven de grond te zien als termietenheuvel. De meeste soorten leven in Afrika, Azië en Oceanië.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

De termieten kennen de volgende families: