Naar inhoud springen

Montereyden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montereyden
Montereyden
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Pinaceae (Dennenfamilie)
Geslacht:Pinus (Den)
Soort
Pinus radiata
D.Don (1837)
Kegels
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Montereyden op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De montereyden (Pinus radiata) is een boom uit de dennenfamilie (Pinaceae). De boom is afkomstig uit Californië in de buurt van de Montereybaai. De den kan goed tegen de wind en wordt veel aangeplant in gematigde kuststreken van West-Europa als sierboom en als natuurlijk windscherm. Het is een snelle groeier. De soort is op grote schaal aangeplant in Spanje, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. De hoogte van een volwassen boom is ongeveer 30 m.

De kroon is kegelvormig en wordt breder met het ouder worden. De top wordt dan ronder. De boom heeft takken vanaf de grond. De boomschors is donkerbruin of grijzig en heeft diepe groeven.

De knoppen zijn bruinachtig, puntig en zijn bedekt met hars. Ze worden 1-2 cm lang. De montereyden heeft smalle, heldergroene naalden die in bosjes van drie bijeen staan. Ze worden 10-15 cm lang.

De kegels zijn groot en onregelmatig, hoekig eirond en afgeplat bij de voet. Ze worden minimaal 7 × 5 cm groot en maximaal 14 × 8 cm groot. De kegels zijn voorzien van grote, glanzende bruine schubben. Meestal staan ze in groepjes van een stuk of vijf bijeen en blijven vele jaren aan de boom zitten. Mannelijke bloemen verschijnen in maart aan de voet van nieuwe takjes.

Het hout van de montereyden wordt gebruikt; het is vaak de enige reden tot aanplant.

Hars dat nog steeds uit een stomp van een zeven jaar tevoren gekapte boom druppelt