Naaktzadigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
zwarte den (Pinus nigra) met vlnr: takje met vrouwelijke strobuli; vrouwelijke strobilus en daaronder een zaadschub met zaadknoppen van boven; overlangse doorsnede van vrl. strobilus; tak met mannelijke strobuli; vrl. kegel; onder elkaar pollenkorrel, gevleugeld zaad en microsporofyl; mnl. strobi;us en er onder een microsporofyl; rechtsboven 2 pollenkorrels
Mannelijke strobilus van een palmvaren (Cycas spec.)

De naaktzadigen (gymnospermen, botanische naam Gymnospermae) vormen een groep planten die te omschrijven is als alle zaadplanten behalve de bedektzadigen. De fylogenetische verwantschappen van de diverse groepen naaktzadigen onderling en met de bedektzadigen is onderwerp van onderzoek en discussie.

Beschrijving[bewerken]

Naaktzadigen zijn zaadplanten met onbedekte zaadknoppen, zodat de pollenkorrels bij de micropyle naar binnen kunnen. Zoals alle zaadplanten vormen naaktzadigen zaden, maar in tegenstelling tot de bedektzadigen hebben de naaktzadigen geen stamper of vruchtbeginsel en daarom ook nooit "echte" vruchten. Wel kunnen structuren aanwezig zijn die de functie van eetbare vruchten vervullen (bijvoorbeeld bij Jeneverbes, Taxus en Podocarpaceae).

De 23e druk van de Heukels gebruikt deze naam "Naaktzadigen" voor een groep die geen formele botanische naam heeft. De enige naaktzadigen die van nature in Nederland voorkomen zijn de coniferen, in de Heukels ingedeeld in de orde Coniferales. Traditioneel is "naaktzadigen" de Nederlandstalige naam voor wat bekendstaat onder de wetenschappelijke naam Gymnospermae.

Tot de naaktzadigen worden ten minste gerekend:

Een traditionele classificatie van de naaktzadigen en verwante groepen is:

Vereenvoudigde classificatie van zaadvarens en naaktzadigen
taxonomische groep; benoemde clade (een monofyletische groep)
een polyfyletische groep

Een volledigere fylogenetische stamboom, met daarin de naaktzadigen, waarin ook staat aangegeven tot welke polyfyletische groep een bepaald taxon werd gerekend:

Fylogenetische stamboom met zaadvarens en naaktzadigen
  • taxonomische groep; benoemde clade (een monofyletische groep)
    een polyfyletische groep
    (→ behoort tot de ...) wordt ook gerekend tot een polyfyletische groep