Naaktzadigen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
zwarte den (Pinus nigra) met vlnr: takje met vrouwelijke strobuli; vrouwelijke strobilus en daaronder een zaadschub met zaadknoppen van boven; overlangse doorsnede van vrl. strobilus; tak met mannelijke strobuli; vrl. kegel; onder elkaar pollenkorrel, gevleugeld zaad en microsporofyl; mnl. strobi;us en er onder een microsporofyl; rechtsboven 2 pollenkorrels
Mannelijke strobilus van een palmvaren (Cycas spec.)

De naaktzadigen is een groep planten die te omschrijven is als alle zaadplanten behalve de bedektzadigen. De fylogenetische verwantschappen van de diverse groepen naaktzadigen onderling en met de bedektzadigen is onderwerp van onderzoek en discussie.

Naaktzadigen zijn zaadplanten met onbedekte zaadknoppen, zodat de pollenkorrels bij de micropyle naar binnen kunnen. Zoals alle zaadplanten vormen naaktzadigen zaden, maar in tegenstelling tot de bedektzadigen hebben de naaktzadigen geen stamper of vruchtbeginsel en daarom ook nooit "echte" vruchten. Wel kunnen structuren aanwezig zijn die de functie van eetbare vruchten vervullen (bijvoorbeeld bij Jeneverbes, Taxus en Podocarpaceae).

De 23e druk van de Heukels gebruikt deze naam "Naaktzadigen" voor een groep die geen formele botanische naam heeft. De enige naaktzadigen die van nature in Nederland voorkomen zijn de coniferen, in de Heukels ingedeeld in de orde Coniferales.

Tot de naaktzadigen worden ten minste gerekend:

Traditioneel is "naaktzadigen" de Nederlandstalige naam voor wat bekendstaat onder de wetenschappelijke naam Gymnospermae. Dus, in de klassieke termen:

Dit mag nog steeds, mits niet verondersteld wordt dat Gymnospermae noodzakelijkerwijs een holofyletische groep vormen.

Fylogenetische stamboom met zaadvarens en naaktzadigen
  taxonomische groep; benoemde clade  (een monofyletische groep)
 (→  behoort tot de ... ) wordt ook gerekend tot een polyfyletische groep