Coniferales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Coniferales
uit Koehler (1887)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
orde
Coniferales
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Coniferales is een botanische naam voor coniferen.

Een moderne indeling van de coniferen (wereldwijd) zal zijn:

Zaadvarens en naaktzadigen[1][2]
Verklaring kleuren:
zaadvarens, naaktzadigen, naaktzadigen

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De uitgang -ales doet vermoeden dat het om een orde gaat, en dat zal in de praktijk ook wel het geval zijn. Aangezien dit een grammaticaal correcte uitgang in het Latijn is zou deze naam, als andere beschrijvende plantennamen volgens Art 16 van de ICBN gebruikt mogen worden, in elke rang boven die van familie (zie ook Coniferae).

De naam Coniferales wordt meestal in de rang van orde gebruikt. De meest vooraanstaande publicatie die deze naam gebruikt is de 23e druk van de Heukels' Flora van Nederland (2005), voor de orde die de coniferen bevat, dus dezelfde groep die elders ook wel wordt aangeduid met de naam Pinales.

De Heukels gaat uit van drie families die in Nederland vertegenwoordigd zijn: de dennenfamilie (Pinaceae), de cipresfamilie (Cupressaceae) en de taxusfamilie (Taxaceae). De familie Taxodiaceae wordt vaak niet meer erkend: de betreffende soorten zijn ingevoegd bij de familie Cupressaceae. Soms werd de familie Phyllocladaceae onderscheiden, maar de betreffende soorten zullen thuishoren in de familie Podocarpaceae.