Coniferales

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coniferales
uit Koehler (1887)
uit Koehler (1887)
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
orde
Coniferales
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Coniferales is een botanische naam voor coniferen. De uitgang -ales doet vermoeden dat het om een orde gaat, en dat zal in de praktijk ook wel het geval zijn. Aangezien dit een grammaticaal correcte uitgang in het Latijn is zou deze naam, als andere beschrijvende plantennamen volgens Art 16 van de ICBN gebruikt mogen worden, in elke rang boven die van familie (zie ook Coniferae).

Zoals gezegd wordt de naam in feite inderdaad meestal in de rang van orde gebruikt. De meest vooraanstaande publicatie die deze naam gebruikt is de 23e druk van de Heukels' Flora van Nederland (2005), voor de orde die de coniferen bevat, dus dezelfde groep die elders ook wel wordt aangeduid met de naam Pinales.

De Heukels gaat uit van drie families die in Nederland vertegenwoordigd zijn: de Dennenfamilie (Pinaceae), de Cipresfamilie (Cupressaceae) en de Taxusfamilie (Taxaceae).

Een moderne indeling van de coniferen (wereldwijd) zal zijn:

Noot: De familie Taxodiaceae wordt tegenwoordig niet meer erkend: de betreffende planten worden ingevoegd bij de familie Cupressaceae. Soms werd onderscheiden de familie Phyllocladaceae, maar de betreffende planten zullen thuishoren in de familie Podocarpaceae.