Canarische den

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Canarische den
Canarische den
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Pinaceae (Dennenfamilie)
Geslacht:Pinus (Den)
Soort
Pinus canariensis
C.Sm. (1825)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Canarische den op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Canarische den (Pinus canariensis) is een soort uit de dennenfamilie (Pinaceae)

De Canarische den komt van nature voor op de buitenste Canarische Eilanden (Gran Canaria, Tenerife, El Hierro en La Palma). De subtropische den overleeft temperaturen tot ongeveer -10 tot -6 °C. In zijn natuurlijke omgeving groeit de plant onder verschillende hoeveelheden neerslag. Van minder dan 300 mm tot enkele duizenden millimeters. Dit komt vooral door de verschillen in de mist-vangst van het gebladerte. Het is een van de meest droogtetolerante dennen, want de plant groeit zelfs op plekken met minder dan 200 mm regen per jaar.

De Canarische den is een groenblijvende boom. De boom groeit 30-45 meter hoog en de stam kan een diameter krijgen van 1,5 meter. In uitzonderlijke gevallen worden exemplaren 60 meter hoog met een stamdiameter van 2,5 meter. De stam is lichtbruin en bij jonge bomen bijna glad. Maar als ze ouder worden wordt deze dik en krijgt scheuren. De boom groeit in zijn jonge jaren zeer snel. De naalden groeien in bundels van 3 en zijn 15-30 cm lang. De kegels zijn 10-23 cm lang en glanzend kastanjebruin van kleur. Ze blijven vaak meerdere jaren gesloten.

Zijn naaste verwanten zijn de Chir-den (Pinus roxburghii) van de Himalaya, de Middellandse Zeedennen parasolden (Pinus pinea), aleppoden (Pinus halepensis), zeeden (Pinus pinaster) en de Turkse den (Pinus brutia) uit het oostelijk Middellandse Zeegebied.

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Met zijn extreem lange naalden vangt de Canarische den veel vochtige zeelucht op, deze condenseert en druppelt naar beneden de grond in. Daarom is de den belangrijk voor de watervoorziening van de eilanden waar ze groeit.

Het hout is zeer aromatisch, hard en sterk. Daarom werd vroeger een groot deel van de Canarische dennen bossen gekapt. Maar tegenwoordig is de boom beschermd.

Pinus canariensis is een populaire sierboom in warmere klimaten, zoals in particuliere tuinen, openbare landschappen, en als straatbomen in Californië.