Bosnische den

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bosnische den
Bosnische den
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Naaktzadigen
Orde:Coniferales (Coniferen)
Familie:Pinaceae (Dennenfamilie)
Geslacht:Pinus (Den)
Soort
Pinus heldreichii
(1863)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bosnische den op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Bosnische den (Pinus heldreichii) is een boom uit de dennenfamilie.

De boom komt voor in Bosnië en de bergen van Zuidoost-Europa, in het zuidwesten van Bulgarije, Albanië, Noord-Macedonië, Servië, Noord-Griekenland, en lokaal in het zuiden van Italië waar de boom het symbool van het Nationaal park Pollino is. De den groeit op een hoogte van 900 tot 2500 meter boven zeeniveau en bereikt vaak de boomgrens. Het is een groenblijvende boom die een hoogte van 25-30 meter bereikt en een maximale stamdiameter van 2 meter krijgt.

De bladeren (naalden) groeien in bundels van 2 en zijn 4,5 tot 10 cm lang en 1,5 tot 2 mm dik. De kegels van de Bosnische den zijn 5 tot 9 cm lang, ze zijn donkerblauw-paars voor de rijping, bruin als ze rijp zijn ongeveer 16 tot 18 maanden na bestuiving. De 6 tot 7 mm lange zaden hebben een 2 tot 2,5 cm lange vleugel en worden door de wind verspreid. De boom kan een leeftijd bereiken van duizend jaar en is tot minstens -45 °C winterhard.

Een opmerkelijk exemplaar groeit in het Piringebergte van Bulgarije. Het is bekend als Baikushevs den, is 24 m hoog, 2,2 m in diameter, en waarschijnlijk 1300 jaar oud.