Pallet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Europallets

Een pallet is een transporteenheid. Het is een houten of kunststof plateau waarop goederen kunnen worden opgeslagen en vervoerd. Een pallet kan worden verplaatst met een pompwagen (ook wel palletwagen genoemd) of een vorkheftruck.

De meest courante afmeting op het Europese vasteland is 80x120 cm, terwijl die in het Verenigd Koninkrijk praktisch enkel 100x120 cm is.

Europallet[bewerken]

Europallet afmetingen

Een Europallet heeft afmetingen van 80x120 cm. Deze pallet heeft door heel Europa een statiegeldwaarde van ongeveer 7 euro (dit kan verschillen per bedrijf) (tarief 2012[bron?]). Deze pallet is ook te herkennen aan de klossen onder de pallet: op de rechter staat "Euro" en op de andere klos staat de naam van de fabrikant. De pallets mogen alleen gemaakt worden door erkende bedrijven die dat volgens bepaalde Epal-normen doen. Indien deze pallet kapot is, verliest hij zijn gehele waarde.

Een niet beschadigd Europallet kan een gelijkmatige belasting van in totaal 2000 kg dragen.

Poolpallets[bewerken]

Poolpallets worden verhuurd aan bedrijven maar blijven eigendom van de verhuurder. Poolpallets worden niet geruild tegen lege pallets bij de ontvanger, maar men kan de pallets door de verhuurder laten ophalen. Een poolpallet zal meestal de standaardafmetingen hebben van 80x120 cm en 100x120 cm, maar ook afwijkende maten zijn mogelijk. De pallets zijn te herkennen aan hun specifieke kleur en het logo van de verhuurder. Een groot verschil met de europallet is dat een poolpallet die beschadigd is, zijn waarde niet kwijt is. Het kost een ontvangende locatie ook niets om poolpallets te krijgen. Dit is een groot voordeel voor retailers. Poolpalletverhuurders maken ook hun eigen pallets waar europallets alleen door gecertificeerde bedrijven worden gemaakt. Enkele bekende poolpallet-bedrijven zijn CHEP, LPR en IPP.

In de praktijk blijkt echter ook vaak dat deze poolpallets toch worden uitgeruild bij aflevering van de goederen. Dat wil zeggen de chauffeur levert 5 pallets aan en wil ook weer 5 exacte en in goede staat verkerende pallets retour hebben.

Drankenpallet[bewerken]

Veel drankenleveranciers gebruiken rode pallets, ook wel DPB pallets genoemd. Deze hebben de afmeting 100x120 cm. De pallets zijn rood en verliezen hun waarde indien ze kapot zijn. Voor de pallet wordt statiegeld gevraagd.

Pallets voor eenmalig gebruik[bewerken]

Kunststof pallet, die vanaf alle vier de zijden kan worden opgetild

Pallets voor eenmalig gebruik zijn er in diverse maten van heel klein tot zeer groot. Het grote verschil met statiegeldpallets zit hem in de kwaliteit. Pallets die voor eenmalig gebruik zijn gemaakt worden niet behandeld tegen rotten, en zijn meestal gemaakt van afvalhout of geperst hout.

Export[bewerken]

Indien men een houten pallet wil exporteren buiten Europa of binnen Europa maar naar Engeland, moet deze pallet behandeld zijn met ISPM 15. Dit voorkomt dat ongewenste organismen mee gaan over de grens. Vaak worden voor export kunststof pallets gebruikt zodat deze behandeling niet nodig is.