Nationaal park Kruger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal park Kruger
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Kruger (Zuid-Afrika)
Nationaal park Kruger
Locatie Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Coördinaten 24° 1′ ZB, 31° 29′ OL
Nabije plaats Nelspruit (Mbombela)
Hazyview
Phalaborwa
Oppervlakte 18.989 km²
Opgericht 31 mei 1926
Een zebra in het Krugerpark
Een zebra in het Krugerpark
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Het nationaal park Kruger (Afrikaans: Nasionale Krugerwildtuin, Engels: Kruger National Park) of kortweg Krugerpark is een omvangrijk wildpark in het noordoosten van Zuid-Afrika, op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het is een van de bekendste wildparken in Afrika en trekt jaarlijks een groot aantal toeristen.

Geschiedenis[bewerken]

Vanwege de toenemende jacht met steeds modernere wapens, ontstond eind negentiende eeuw de behoefte aan bescherming van de natuur in het algemeen en het wild in het bijzonder. De volksraad van de Zuid-Afrikaansche Republiek (Transvaal) verbood daarom de jacht tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier. In 1898 ging president Paul Kruger van de ZAR over tot het instellen van het Sabie Wildreservaat. Kort daarop brak de Tweede Boerenoorlog (1899-1902) uit, waardoor van natuurbescherming weinig meer terechtkwam.

In 1903 - Transvaal was intussen na de verloren oorlog een Britse kolonie geworden - werd de Britse majoor James Stevenson-Hamilton de eerste hoofdveldwachter van het gebied. Hij was een gepassioneerd natuurliefhebber en zette zich in voor de uitbreiding van het gebied. Jaar na jaar kwamen onder zijn leiding steeds meer gebieden bij het reservaat. In 1916 werd een spoorlijn aangelegd, waardoor het grote publiek het park gemakkelijker kon bereiken en het voor toeristen interessanter werd.

Een derde mijlpaal werd bereikt in 1926, toen UZA-minister van Landbouw, Piet Grobler besloot hier het eerste nationaal park van Zuid-Afrika in te stellen. Het werd vernoemd naar een van de grondleggers van het park, Paul Kruger.

Sinds enkele jaren is het park onderdeel van het grensoverschrijdende Groter Limpopo Oorgrenspark, waarin ook parken gelegen in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen.

Krugerpark[bewerken]

Het Krugerpark is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km². Het park bevat 25 kampen, waarvan 12 grote kampen zoals Skukuza, Lower Sabie en Satara. Alle kampen zijn omheind. Alleen in deze kampen, en op aangewezen plaatsen zoals picknickplaatsen als Tshokwane, is het toegestaan voor bezoekers om uit de auto te stappen.

Naast de grootte is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde 'Big Five' het meest bekend: de leeuw, de buffel, de luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant. Van deze laatste leeft in het Krugerpark de grootste populatie ter wereld. In 2003 telde het park 11.700 Afrikaanse olifanten. Naast deze vijf dieren zijn er ook nog vele andere, zoals de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de jachtluipaard, de hyena, de krokodillen, de bavianen en diverse vogelsoorten.

Rivieren[bewerken]

Kruger Nationalpark (de).png

Het park kent ook meer dan 300 archeologische vindplaatsen, zoals Masorini en Thulamela. Deze archeologische plekken stammen uit de steentijd, de ijzertijd en uit de tijd van de Bosjesmannen (San).

Kampen[bewerken]

Binnen het park zijn verschillende kampen waar overnacht kan worden. Overnachtingen kunnen geboekt worden bij SANParks. Daarnaast grenzen heel wat privéwildparken aan Kruger.

Zuidelijke zone
 • Skukuza. Het grootste kamp binnen Kruger. Omvat het administratief centrum, ATM bank, een golfterrein, autoverhuur, medisch centrum ...
 • Berg-en-Dal
 • Krokodilbrug ((en) Crocodile Bridge)
 • Malelane
 • Onder-Sabie
 • Pretoriuskop
Centrale zone
 • Letaba
 • Olifants
 • Orpen
 • Maroela (campingzone)
 • Tamboti (tentenkamp)
 • Satara
Noordelijke zone
 • Mopani
 • Tsendze (campingzone)
 • Shingwedzi
 • Punda Maria

Externe link[bewerken]