Mpumalanga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mpumalanga
Oost-Transvaal
Provincie in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
Coördinaten 26°ZB, 30°OL
Algemeen
Oppervlakte 76.495 km²
Inwoners
(2011)
4.039.939
(53 inw./km²)
Hoofdstad Nelspruit
Talen 7% Afrikaans
3% Engels
10% Zuid-Ndebele
1% Xhosa
24% Zoeloe
9% Noord-Sotho
3% Zuid-Sotho
2% Tswana
27% Swazi
10% Tsonga
Overig
ISO 3166 ZA-MP
Detailkaart
Kaart van Mpumalanga
Kaart met de belangrijkste talen van de provincie
Foto's
Uitzicht vanaf God's Window
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Mpumalanga (tot 1995 Oost-Transvaal) is een provincie van Zuid-Afrika, gelegen in het oostelijk deel van de voormalige Transvaal. Mbombela (vroeger: Nelspruit) is de hoofdstad van deze provincie. De provincie grenst in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De zuidelijke helft van het Nationaal park Kruger behoort tot Mpumalanga. De naam is afgeleid van de isiZulu woorden ukumpuma ("opgaan", "rijzen") en ilanga ("de zon") en betekent "het oosten".

De provincie heeft 4.039.939 inwoners.[1] Daarvan is 91% Zwart, 7% Blank, 1% Kleurling en 1% Indisch of Aziatisch.[2] De belangrijkste huistalen zijn Swazi (27%), Zoeloe (24%), Zuid-Ndebele (10%), Tsonga (10%), Noord-Sotho (9%), Afrikaans (7%).[3]

Een bekende bevolkingsgroep is de Zuid-Ndebele, befaamd om hun traditionele schilderkunst.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Mpumalanga bestaat uit drie districten die op hun beurt nog eens zijn verdeeld in achttien gemeenten.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De volksvertegenwoordiging draagt de naam Provinciale Wetgevende Macht van Mpumalanga en telt 30 leden gekozen voor vijf jaar. Het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) is met 22 zetels de grootste partij en vormt de regering (Uitvoerende Raad) uit het midden van Provinciale Wetgevende Macht. De voorzitter van de regering is de premier. De huidige premier is Refilwe Mtsweni-Tsipane (ANC) die in 2018 aantrad. De oppositie bestaat uit drie partijen: de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) (4), de Democratische Alliantie (DA) (3) en het Vrijheidsfront Plus (FF+) (1). Voorzitter van het parlement is sinds 2021 Makhosazane Masilela.