Democratische Alliantie (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Democratische Alliantie
(Demokratiese Alliansie /
Democratic Alliance)
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter John Steenhuisen (interim)
Fractievoorzitter John Steenhuisen
Geschiedenis
Opgericht 24 juni 2000
Algemene gegevens
Actief in Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Richting Centrum
Ideologie Sociaalliberalisme
Internationale organisatie Liberale Internationale
Website www.da.org.za
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Zuid-Afrika

De Democratische Alliantie (Afrikaans: Demokratiese Alliansie) is een Zuid-Afrikaanse liberale politieke partij, die de officiële oppositie op nationaal niveau vormt sinds de algemene verkiezingen van 1999. Het is ook de regerende partij van de provincie West-Kaap sinds 2009. De DA wordt gezien als een overwegend gematigde partij. De partij is lid van de Liberale Internationale en het Afrikaans Liberaal Netwerk .

De partij is voortgekomen uit de anti-apartheidsbeweging uit de jaren 1970 en 1980. Gedurende deze tijd stond de partij bekend als de Progressieve Partij, de Progressieve Partij van de Hervorming en de Progressieve Federale Partij. Tot haar leden behoorden de prominente anti-apartheidsactivisten Helen Suzman, Colin Eglin, Harry Schwarz en Frederik van Zyl Slabbert. Tijdens de jaren 1990 werd de partij hernoemd tot de Democratische Partij en werd ze de officiële oppositiepartij.

De partij werd omgedoopt tot Democratische Alliantie in 2000 na de fusie met de Nieuwe Nationale Partij (NNP) en de veel kleinere Federal Alliance (FA). De NNP had als voorloper de partij van de apartheid, de Nasionale Party. De NNP en de FA verlieten de DA vrij snel. Veel voormalige NNP-leden, samen met het grootste deel van de partijbasis, bleven echter bij de DA en de partij behield haar nieuwe naam. Meer recent zijn de kleinere Onafhankelijke Democraten en de kleine Zuid-Afrikaanse Democratische Conventie in de partij opgenomen.

Electorale steun[bewerken | brontekst bewerken]

De meerderheid van de blanken en kleurlingen in Zuid-Afrika stemt op de Democratische Alliantie, die wordt geleid door Mmusi Maimane. Ook onder de Indische bevolkingsgroep is aanzienlijke steun, zodat de partij in toenemende mate alle raciale minderheden omvat.

De partij is echter ook bezig steun te verkrijgen onder de zwarte meerderheid van de bevolking. In de laatste verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen van 2011, was dat een kleine 6% van het electoraat. De partij behaalde in die verkiezingen zijn beste resultaat tot dusver met meer dan 21% van de uitgebrachte stemmen. Er zijn ook in toenemende mate zwarte politici die een rol spelen in de partij. De fractievoorzitster in het parlement bijvoorbeeld is sinds 27 oktober 2011 Lindiwe Mazibuko.

Verkiezingsuitslagen sinds 1994[bewerken | brontekst bewerken]

Politiek in Zuid-Afrika

Vlag van Zuid-Afrika
Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in Zuid-AfrikaPortaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika
Jaar stemmen % zetels
2014 4.091.584 22,23% 89
2009 2.058.294 16,66% 67
2004 1.931.201 12,37% 50
1999 1.527.337 9.56% 38
1994 338.426 1,73% 7

Lokale regeringsverantwoordelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar: 2011
ANC-meerderheid
Geen meerderheid, ANC leidt
Democratische Alliantie meerderheid
Geen meerderheid, DA leidt
Geen meerderheid, IVP leidt
Geen meerderheid, NVP leidt
Geen meerderheid, andere leider
Geen meerderheid, ANC-DA gelijk
Geen meerderheid, ANC-IVP gelijk
De aard van de regeringen / coalities na de verkiezingen van 2016
ANC meerderheidsregering
ANC coalitie of minderheidsregering
Democratische Alliantie meerderheid
Democratische Alliantie minderheid of coalitie
IFP meerderheid
IFP coalitie of minderheid
Nog niet geformeerd

De partij regeerde in 2011 in een van de negen provincies (West-Kaap) en had daar ook in een aantal gemeenten het heft in handen. Er was ook een gemeente in Gauteng (Midvaal) waar dit het geval is. Na de verkiezingen in 2016 versterkte de partij zijn grip op de West-Kaap en wist op een paar plaatsen in de Oost-Kaap, de Gauteng, Limpopo en Vrijstaat meestal via coalities het ANC buitenspel te zetten. Dit gebeurde vooral in de municipaliteiten die grote steden bevatten zoals Port Elizabeth, Johannesburg en Pretoria, maar ook in kleinere zoals Sasolburg. Omdat een groot deel van de Zuid-Afrikaanse economie zich vooral daar afspeelt is dit een gevoelige klap voor de leidende partij. Voor de DA betekende het dat de partij niet langer beperkt is tot de West-Kaap waar vooral etnische minderheden wonen (blanken en kleurlingen) maar dat de partij in, vooral stedelijke, gebieden met een grote zwarte meerderheid een kans maakt.