Nationale Vergadering (Zuid-Afrika)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Zuid-Afrika

Vlag van Zuid-Afrika
Dit artikel maakt deel uit van de serie:
Politiek in Zuid-AfrikaPortaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Zuid-Afrika

De Nasionale Vergadering van Suid-Afrika (Afrikaans) of National Assembly of South Africa (Engels) is het lagerhuis van het parlement van Zuid-Afrika. De Nationale Vergadering is gehuisvest in Kaapstad, de wetgevende hoofdstad van Zuid-Afrika.

De Nationale Vergadering mag uit niet minder dan 350 en niet meer dan 400 leden bestaan. Thans bestaat de Nationale Vergadering uit 400 leden[1]. In de Nationale Vergadering zijn sinds de parlementsverkiezingen van 2004 16 partijen vertegenwoordigd[1].

De speaker (voorzitter) zit de vergaderingen van de Nationale Vergadering voor. De huidige speaker is Max Sisulu van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Hij is sinds 2009 speaker, zijn voorganger was Baleka Mbete en Frene Ginwala. De speaker is in rang gelijk aan een kabinetsminister[1] en wordt bijgestaan door een Deputy Speaker (plaatsvervangend voorzitter).

De Nationale Vergadering wordt via algemeen, enkelvoudig kiesrecht gekozen. Hierbij wordt het systeem van evenredige vertegenwoordiging gebruikt.

Verkiezingen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Verkiezingen in Zuid-Afrika voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Interieur van de Nationale Vergadering in Kaapstad

Bij de eerste democratische parlementsverkiezingen van 1994 werden gewonnen door het ANC van Nelson Mandela. Het ANC kreeg bij deze verkiezingen een meerderheid van 252 zetels in de Nationale Vergadering, maar geen absolute tweederdemeerderheid. Ondanks de meerderheid van het ANC in de Nationale Vergadering werd een coalitieregering gevormd met de Nasionale Party van F.W. de Klerk en de Inkatha Freedom Party van Chief Mangosuthu Buthelezi. Bij de parlementsverkiezingen van 1999 won het ANC 266 zetels in de Nationale Vergadering en de coalitie werd voortgezet, echter zonder de Nuwe Nasionale Party (NNP, opvolger van de NP). De parlementsverkiezingen van 2004 resulteerden opnieuw in winst voor het ANC dat van 266 naar 279 zetels ging. Er werd een nieuwe coalitie gevormd, zonder de Inkatha Freedom Party (IFP), maar met de NNP van Marthinus van Schalwyk. Later ging de NNP (de voormalige Apartheidspartij!) op in het ANC.

Uitslag Zuid-Afrikaanse parlementsverkiezingen (2009)

"Floor crossing"[bewerken]

Er is veel ophef over het systeem van floor crossing in Zuid-Afrika. Dit houdt in dat parlementariërs in de Nationale Vergadering of de Nationale Raad van de Provincies zich bij een andere politieke fractie mogen aansluiten en hun zetel mogen behouden. Een voorbeeld: in augustus 2005 werd de NNP opgeheven en stapten alle NNP-parlementariërs over naar de ANC-fractie.

Voetnoten[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]