Nationaal park Augrabies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nationaal park Augrabies
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Nationaal park Augrabies
Nationaal park Augrabies
Locatie prov. Noord-Kaap, distr. ZF Mgcawu, gem. !Kai! Garib
Coördinaten 28° 35′ ZB, 20° 20′ OL
Nabije plaats Upington
Oppervlakte 820 km²
Opgericht 1966
Beheer South African National Parks
Website SANparks - Augrabies
Augrabies-watervallen
Augrabies-watervallen
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

Het Nationaal park Augrabies is een van de kleinere nationale parken van Zuid-Afrika. Hoewel de 56 meter hoge waterval in de Oranjerivier de grote attractie van het park is, wordt er ook in het gebied eromheen naar wild gekeken door toeristen. Een veel voorkomende antilope in deze droge streek is de klipspringer. Op de noordelijke oever van het park is men bezig met een project om van de zwarte neushoorn weer een levensvatbare populatie op te bouwen.

De oorspronlike Hottentotinwoners heeft de waterval Aukoerebis gedoopt, wat betekent "plaats van grote lawaai". Het is van deze naam die de trekboere de naam Augrabies heeft verkregen.

Diamanten zijn wijd aangetroffen langs de Oranjerivier, en er is een legende dat het grootste fonds diamanten in de wereld zal worden gevonden in de kolkgat die door erosie gevormd is aan de voet van de waterval.

De meest karakteristieke boom in het park is de gigantische aloë (Aloe dichtoma), die meer algemeen bekend is als de kokerboom ((en) quiver tree). De boom is perfect aangepast in de droge woestijnachtige klipgebied van de Nama Karoo, en kunnen de arme grond benut en buitengewone temperaturen weerstaan​​. De boom, die ongeveer 5 meter hoog groeit, wordt de kokerboom genoemd omdat de Bosjesmannen de zachte takken gebruiken om kokers voor hun pijlen te maken. De boom bloeit in de winter en het aantrekken van grote aantallen vogels en zelfs bavianen met de zoete nectar.

Dieren die in het park worden aangetroffen zijn onder andere de springbok, de gemsbok, de zwarte ooievaar en de afrikaanse dwergvalk.