Gemsbok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gemsbok
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Oryx gazella (Chudop).jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Artiodactyla (Evenhoevigen)
Familie: Bovidae (Holhoornigen)
Geslacht: Oryx (Oryxen)
Soort
Oryx gazella
(Linnaeus, 1758)
Oryx gazella (Okevi).jpg
Verspreiding van de gemsbok
Verspreiding van de gemsbok
Afbeeldingen Gemsbok op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gemsbok op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De gemsbok of spiesbok (Oryx gazella) is een Afrikaanse antilope die voorkomt in droge streken zoals de Kalahari en de Namib-woestijn. De gemsbok is een soort oryx uit de onderfamilie der paardantilopen en wordt ook wel spiesbok genoemd.

Kenmerken[bewerken]

De vacht is zandbruin met een zwarte streep laag op de flank. De kop, oren, buik en poten zijn contrasterend zwart en wit. De staart is zwart. Op hun kop hebben ze geringde hoorns. Ze hebben een brede snuit, met een rij forse snijtanden, geschikt voor het eten van taaie grassen. De lichaamslengte bedraagt 160 tot 240 cm, de staartlengte 45 tot 90 cm en het gewicht 100 tot 210 kg.

Leefwijze[bewerken]

Gemsbokken zijn graseters. Ze kunnen weken leven zonder water te drinken, omdat ze dit kunnen vasthouden. Ze nemen ook vocht op uit voedsel. De urine is zeer geconcentreerd. Ze leven in kudden van maximaal 25 dieren, vooral bestaande uit vrouwtjes met jongen en een paar mannetjes.

Voortplanting[bewerken]

Na een draagtijd van 260 tot 300 dagen wordt er een enkel kalf geboren, dat zich de eerste tijd in de buurt van de kudde verborgen houdt en geregeld door de moeder wordt bezocht om te worden gezoogd tot een leeftijd van 6 weken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in het zuidwesten van Afrika in savannes en woestijnen.

Taxonomie[bewerken]

In het verleden werd de Oost-Afrikaanse oryx of beisa (Oryx beisa), die voorkomt van Tanzania tot Ethiopië, als een aparte soort gezien. Tegenwoordig worden Oryx gazella en Oryx beisa tot dezelfde soort gerekend.