Nationaal park Karoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Karoo
Nationaal park
Nationaal park Karoo (Zuid-Afrika)
Nationaal park Karoo
Situering
Land Zuid-Afrika
Locatie West-Kaap, Zuid-Afrika
Coördinaten 32° 21′ ZB, 22° 35′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Beaufort-Wes
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 767,86 km²
Opgericht 1979
Beheer South African National Parks
Foto's
Landschap in het nationaal park Karoo

Het Nationaal park Karoo ligt naast de N1 van Kaapstad naar Gauteng, bij Beaufort-Wes. Omdat het landschap een halfwoestijn is, zijn antilopen vaak als kuddes te bewonderen, omdat men ver kan kijken.

Een diictodon   (Grotere afbeelding)

Afgezien van de levende fauna besteedt het park aandacht aan de rijke fossiele vondsten uit de tijd van het Perm waar de Karoo om bekendstaat. Er is bijvoorbeeld een korte fossielenwandeling uitgestippeld waar men op een afstand van luttele meters van het ene fossiel naar het andere geleid wordt. De fossiele fauna is in zekere zin de directe voorganger van de recente fauna omdat er vooral veel synapsida gevonden worden. Deze dieren waren de directe voorlopers van de zoogdieren en waren de voornaamste landdieren in de tijd vóór de dinosauriërs. Sommige ervan, zoals de Diictodon, vervulden een functie in de toenmalige natuur die overeenkomt met die van bepaalde huidige dieren, in het geval van de diictodon wordt wel de klipdas als vergelijking gekozen.

Ook op ander plaatsen in de (gigantische) Karoo kunnen fossielenliefhebbers terecht, zoals het paleo-oppervlak van Fraserburg en het museum van Graaff-Reinet, hoewel veel interessants door Pretoria-hulle naar de hoofdstad gesleept is.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]