Portaal:Insecten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Portaal Insecten

De insecten vormen met bijna 925.000 beschreven soorten verreweg de grootste groep dieren op aarde. Ongeveer 70% van de ruim 1 miljoen beschreven diersoorten behoort tot de insecten.

De wetenschap die zich met de bestudering van insecten bezighoudt is de entomologie. Dit is een tak van de biologie.

Foto van de dag
Gryllotalpa gryllotalpa vorne-oben.jpg
Veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa)

Belangrijke pagina's

Belangrijke categorieën

Wetenschap van insecten

Verwante portalen

Uitgelicht deze week

Doodshoofdvlinder

De doodshoofdvlinder, ook wel doodskopvlinderof doodshoofdpijlstaart (Acherontia atropos) is een nachtvlinder uit de familie pijlstaarten (Sphingidae).

De doodshoofdvlinder is een van de grotere pijlstaartvlinders en heeft een natuurlijk verspreidingsgebied dat voornamelijk Azië en delen van Afrika beslaat. Het is echter een trekvlinder die tot in Scandinavië kan worden gevonden en ook jaarlijks in Nederland en België wordt waargenomen.

De vlinder bereikt een lengte van ongeveer 7 centimeter en een spanwijdte die bijna het dubbele bedraagt en is daardoor een indrukwekkende soort. Opmerkelijk is de op een schedel lijkende vlek op het borststuk waarvan zowel de Nederlandse als wetenschappelijke naam zijn afgeleid. Ook de rups is opvallend, een gele kleur met blauwe tot paarse schuine dwarsstrepen.

De doodshoofdvlinder heeft enkele opmerkelijke eigenschappen, zo is de soort dol op honing. De vlinder dringt de nesten van bijen binnen om van de honingvoorraad te snoepen wat niet zelden fataal afloopt. Als een exemplaar wordt opgepakt worden luid piepende geluiden gemaakt, wat iemand die dit niet verwacht de stuipen op het lijf kan jagen.

Verder lezen
Aromia moschata00001xx mandibule.jpg

Ordes

Thysanura - Protura - Collembola - HaftenEmbioptera - Steenvliegen - Libellen en juffers - Sprinkhanen - Wandelende takken - Mantophasmatodea - Oorwormen - Kakkerlakken - Bidsprinkhanen - Termieten - Stofluizen - Wantsen - Netvleugeligen - Grootvleugeligen - Schorpioenvliegen - Vlinders - Tweevleugeligen - Vlooien - Kevers - Strepsiptera - Vliesvleugeligen - Hemiptera - Grylloblattodea

Rode Lijsten

Sphinx ligustri 20050824 823 part.jpg
Lycaena virgaureae.jpg

Termen

Larve - Imago - Onvolledige gedaanteverwisseling - Volledige gedaanteverwisseling - Exoskelet - Verpopping - Anatomie van insecten - Achterlijf - Vleugel - Facetoog - Rups - Tandem - Tarsus

Etalage

Fairytale bookmark.png

Bidsprinkhanen - Dagpauwoog - Geelgerande watertor - Gehakkelde aurelia - Hommels - Kameelhalsvliegen - Meikever - Mierenleeuwen - Monarchvlinder - Oorwormen - Rechtvleugeligen - Trekvlinder - Vliegend hert - Vlinders

Nieuwe artikelen

Gewenste artikelen


Subportalen van Biologie
Beschermde gebieden · Genetica · Herpetologie · Insecten · Schimmels · Vissen · Vogels · Zoogdieren