Portaal:Dinosauriërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dinosauriers-portaal-banner.jpg

Traditioneel werden de Dinosauriërs als een orde (of een aantal orden) binnen de klasse van de reptielen gezien, tegenwoordig worden ze soms als een afzonderlijke klasse beschouwd, maar meestal als een rangloze groep die meestal ook de vogels omvat, binnen de grotere groep der reptielen. Dinosauriërs worden gedefinieerd als alle afstammelingen van de laatste gemeenschappelijke voorouder van Iguanodon en Megalosaurus. Juist deze twee genera valt de eer te beurt, niet alleen als exemplaren van de Saurischia en de Ornithischia, maar ook omdat zij de twee als eerste beschreven dinosauriërs zijn.


Verder Lezen?

Uitgelicht

Ankylosaurus skull AMNH.jpg

Ankylosaurus is een geslacht van plantenetende ornithischische dinosauriërs, behorend tot de Thyreophora, dat tijdens het Late Krijt (Maastrichtien) leefde in het gebied van het huidige Noord-Amerika.

De typesoort van het geslacht, tevens de enige soort, Ankylosaurus magniventris, werd in 1906 ontdekt en kreeg in 1908 zijn naam die "gebogen sauriër met de grote buik" betekent. Daarna is er nog een klein aantal fossielen van de soort gevonden. Ze zijn allemaal onvolledig zodat maar een gedeelte van het skelet bekend is. Door te kijken naar andere Ankylosauridae, de groep waartoe Ankylosaurus behoort, kunnen we ons een beeld vormen van hoe het dier eruit zag.

Ankylosaurus was ruim zes meter lang. Oudere boeken geven een lengte van wel elf meter maar die schattingen bleken achteraf veel te hoog te zijn. Hij had een erg platte en ronde romp met zeer brede heupen en korte poten. De nek was kort en droeg een korte brede kop voorzien van opvallend gekromde kaken waarin kleine tandjes stonden en die eindigden in een grote kromme snavel. Met die snavel en tanden rukte Ankylosaurus stukken plant af die hij bijna heel doorslikte en verder in zijn grote buik verteerde.

De kop, romp en staart van Ankylosaurus waren bovenop bedekt met kleinere en grotere platte beenplaten. Die beschermden hem tegen de beten van het belangrijkste roofdier in zijn omgeving, de reusachtige Tyrannosaurus rex. Ankylosaurus kon zich daartegen ook goed verdedigen met een zware beenknots aan het uiteinde van zijn staart waarmee hij dodelijke klappen kon uitdelen.

Lees verder

Bewerk - Overzicht

Afbeelding van de week

Compsognathus longipes cast2.jpg
De theropode Compsognathus was de eerste dinosauriër waarvan een heel fossiel skelet werd gevonden

Bewerk - Overzicht

Wist je dat ...?

Gryposaurus-notabilis jconway.png

Categorieën

Lijst van dinosauriërs
Lijst van dinosauriërs
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Vogels

En ook nog enkele primitieve vogels uit het Mesozoïcum die vaak met niet-vliegende dinosauriërs in verband worden gebracht.

Artikel zoeken:

Bewerk