Naar inhoud springen

Portaal:Dinosauriërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Traditioneel werden de Dinosauriërs als een orde (of een aantal orden) binnen de klasse van de reptielen gezien, tegenwoordig worden ze soms als een afzonderlijke klasse beschouwd, maar meestal als een rangloze groep die meestal ook de vogels omvat, binnen de grotere groep der reptielen. Dinosauriërs worden gedefinieerd als alle afstammelingen van de laatste gemeenschappelijke voorouder van Iguanodon en Megalosaurus. Juist deze twee genera valt de eer te beurt, niet alleen als exemplaren van de Saurischia en de Ornithischia, maar ook omdat zij de twee als eerste beschreven dinosauriërs zijn.


Verder Lezen?

Uitgelicht

Jinfengopteryx elegans

Jinfengopteryx is een geslacht van theropode dinosauriërs uit de groep van de Eumaniraptora dat tijdens het begin van het vroege Krijt leefde in het gebied van het huidige China.

De typesoort Jinfengopteryx elegans ("sierlijke gouden-feniksvleugel") is in maart 2005 beschreven door Ji Qiang. Het zeer gave fossiel, holotype CAGS-IG-04-0801, gevonden in juli 2004, is dat van een klein volwassen bevederd dier, 55 centimeter lang, waarvan de helft staart - en dat is relatief weinig voor een theropode. De staart draagt lange gebandeerde pennen. De kop is kort met zeer vele kleine tanden en een forse hersenpan, hetgeen bij elkaar een zeer vogelachtige indruk maakt.

...Lees verder

Bewerk - Overzicht

Afbeelding van de week

Afgietsel van skelet Heterodontosaurus

Heterodontosaurus tucki was een herbivore ornithischische dinosauriër en was één meter hoog. Hij leefde in het vroege Jura in het huidige Afrika.

Lees verder

Bewerk - Overzicht

Wist je dat ...?

Categorieën

Lijst van dinosauriërs
Lijst van dinosauriërs
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Vogels

En ook nog enkele primitieve vogels uit het Mesozoïcum die vaak met niet-vliegende dinosauriërs in verband worden gebracht.

Artikel zoeken:

Bewerk