Portaal:Dinosauriërs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dinosauriers-portaal-banner.jpg

Traditioneel werden de Dinosauriërs als een orde (of een aantal orden) binnen de klasse van de reptielen gezien, tegenwoordig worden ze soms als een afzonderlijke klasse beschouwd, maar meestal als een rangloze groep die meestal ook de vogels omvat, binnen de grotere groep der reptielen. Dinosauriërs worden gedefinieerd als alle afstammelingen van de laatste gemeenschappelijke voorouder van Iguanodon en Megalosaurus. Juist deze twee genera valt de eer te beurt, niet alleen als exemplaren van de Saurischia en de Ornithischia, maar ook omdat zij de twee als eerste beschreven dinosauriërs zijn.


Verder Lezen?

Uitgelicht

Citipati

Citipati is een geslacht van theropode dinosauriërs uit de Oviraptoridae, dat tijdens het opper-Krijt in het gebied van het huidige Mongolië leefde.

Citipati is een van de best bekende Oviraptoridae door de vondst sinds de jaren negentig van een aantal zeer goed geconserveerde en volledige exemplaren. Die werden aangetroffen in de Gobiwoestijn in lagen zandsteen van de tachtig miljoen jaar oude Djadochtaformatie van Uchaa Tolgod. Daartoe behoren ook eieren, een embryo in een ei en meerdere wijfjes die zich nog in een broedende positie bovenop nesten bevonden. De vondsten werden eerst per abuis toegewezen aan de verwante soort Oviraptor. Toen de vergissing ingezien werd, benoemde men in 2001 een apart geslacht Citipati wat 'Heer van de brandstapel' betekent. De typesoort is Citipati osmolskae. Er bestaat ook een verwante, nog onbenoemde, vorm die soms wordt gezien als een tweede soort van Citipati. Ook het enige bekende fossiel van deze andere soort is jarenlang als een oviraptor beschouwd. De meeste illustraties van Oviraptor zijn in feite op dit skelet gebaseerd.

Lees meer...

Bewerk - Overzicht

Afbeelding van de week

Giganotosaurus carolinii DSC 2945.jpg
De reusachtige theropode Giganotosaurus

Bewerk - Overzicht

Wist je dat ...?

Gryposaurus-notabilis jconway.png

Categorieën

Lijst van dinosauriërs
Lijst van dinosauriërs
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Vogels

En ook nog enkele primitieve vogels uit het Mesozoïcum die vaak met niet-vliegende dinosauriërs in verband worden gebracht.

Artikel zoeken:

Bewerk