Jobaria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jobaria
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Jobaria
Jobaria
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Saurischia
Onderorde:Sauropodomorpha
Infraorde:Sauropoda
Geslacht
Jobaria
Sereno et al., 1999
Typesoort
Jobaria tiguidensis
Afbeeldingen Jobaria op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Jobaria op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Jobaria is een acht meter hoog geslacht van sauropode dinosauriërs dat leefde tijdens het Vroege Krijt (Neocomien, 140-130 miljoen jaar geleden) in het huidige Niger.

Naamgeving[bewerken]

De typesoort Jobaria tiguidensis is in 1999 beschreven door Paul Sereno die het team leidde dat het fossiel in de jaren negentig opgroef. De geslachtsnaam verwijst naar de Jobar, een dier uit de mythologie van de Touareg, waaraan zij de fossielen toeschreven. De soortaanduiding verwijst naar de Falaise de Tiguidi, een klip aan de voet waarvan de formatie zich uitstrekt.

Vondsten[bewerken]

Een replica van de schedel

Jobaria is bijna helemaal compleet gevonden, wat vrij uniek is voor een sauropode. De reden daarvoor is het grote aantal resten van dit dier in de formatie waar het is aangetroffen, die geen fossielen bevat van andere grote planteneters. Het holotype is MNN TIG3. Ook de kop is gevonden en ook dat is zeldzaam, want van de zeventig bekende sauropoden is slechts van twaalf de schedel bekend. Andere bij Jobaria gevonden onderdelen die zelden bewaard blijven, zijn de sleutelbeenderen en de buikribben. De soort bevindt zich basaal in de Macronaria, zoals blijkt uit zijn relatief korte voorpoten. Hij heeft bepaalde primitieve kenmerken: lepelvormige tanden, wervels die niet gepneumatiseerd zijn (er zitten geen luchtzakken in), enkelvoudige doornuitsteeksels op de ruggenwervels, neusgaten bij de punt van de snuit en een aantal van slechts twaalf nekwervels. Het beest is dus niet erg geavanceerd voor een dier uit het Krijt en Sereno zag dit als een mooi voorbeeld van hoe de evolutiesnelheid kan variëren. Jobaria werd zo'n twintig meter lang. De nek was vrij kort maar beweeglijk. Een volumetrische studie uit 2016 kwam op een minimumschatting voor het gewicht uit van 13172 kilogram.

Een roofdier dat in dezelfde formatie werd aangetroffen was Afrovenator. Volgens recentere interpretatie kan de laag ook uit het Jura stammen en wel uit het Bathonien-Oxfordien, 163 miljoen jaar oud.

Fylogenie en ouderdom[bewerken]

De indeling van sauropoden in basale sauropoden en in neosauropoden is op hun stratigrafische verspreiding langs elke kant van de overgang midden-laat Jura gebaseerd.[1] Alhoewel deze indeling nog steeds algemeen geldt, is Jobaria minstens één geslacht dat mogelijk buiten de neosauropode radiatie valt.[2] Recenter onderzoek suggereert dat Jobaria onder de Macronaria ressorteert[3][4] en dat het mogelijk ouder is dan het Neocomien.[5] Als één van beide hypothesen juist is betekent dit dat het stratigrafisch voorkomen van basale sauropoden beperkt is vanaf het late Jura tot het Midden van het Onder Krijt.