Brachiosauridae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brachiosauridae
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Giraffatitan
Giraffatitan
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Familie
Brachiosauridae
Riggs, 1904
Afbeeldingen Brachiosauridae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Brachiosauridae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Brachiosauridae vormen een onderverdeling van de Titanosauriformes, een groep uit de Sauropoda, plantenetende dinosauriërs.

Een familie Brachiosauridae is in 1904 voor het eerst benoemd door Elmer Samuel Riggs om Brachiosaurus een plaats te geven.

De klade is 1998 door Wilson en Sereno gedefinieerd als de groep omvattende Brachiosaurus altithorax en alle soorten nauwer verwant aan Brachiosaurus dan aan Saltasaurus loricatus. In 2009 verving Michael Taylor B. brancai door Brachiosaurus altithorax in overeenstemming met de regel van de PhyloCode om in definities alleen de typesoort van een genus te gebruiken.

De zustergroep binnen de Titanosauriformes zijn de Titanosauria, of een materieel gelijke klade met een correctere naam.

De Brachiosauridae bereikten hun grootste bloei tijdens het Jura en bestonden uit reusachtige sauropoden met schouders die hoger stonden dan hun bekken zodat de nek al hierdoor omhoog gericht werd. Bij hun bestaat er dus geen twijfel dat die nek diende voor het bereiken van hoog gelegen plantendelen. De precieze beweeglijkheid van de nek is omstreden. De groep omvat de bekende soort Brachiosaurus en de nog grotere Sauroposeidon die zijn hoofd wellicht tot een hoogte van achttien meter omhoog kon steken.

Mogelijke brachiosauriden zijn: