Saltasaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saltasaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Saltasaurus loricatus
Saltasaurus loricatus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Familie: Saltasauridae
Geslacht
Saltasaurus
Bonaparte & Powell, 1980
Typesoort
Saltasaurus loricatus Bonaparte & Powell, 1980
Afbeeldingen Saltasaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Saltasaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Saltasaurus is een geslacht van plantenetende dinosauriërs uit de Sauropoda, meer in het bijzonder de Titanosauria. Het geslacht is in 1980 door José Fernando Bonaparte beschreven en leefde op het eind van het Krijt in het huidige Argentinië en Uruguay. Er zijn twee soorten bij het geslacht ondergebracht. Naast de typesoort Saltasaurus loricatus is dat Saltasaurus robustus (Huene, 1929) welke ook wel is gezien als een Neuquensaurus robustus.

De fossielen van Saltasaurus zijn door Bonaparte tussen 1975 en 1977 gevonden bij de Estancia El Brete. Het holotype, PVL 4017-92, is gevonden in een laag van de Lechoformatie die dateert uit het Maastrichtien. Het bestaat uit een heiligbeen verbonden aan twee darmbeenderen. Onder het nummer PVL 4017 zijn talrijke losse botten en osteodermen verzameld.

Saltasaurus ("reptiel uit Salta") was een vrij kleine sauropode met een lengte van zo'n twaalf meter. Hij was stevig gebouwd met korte maar krachtige voorpoten. Zijn gewicht was zo'n zeven ton. Het geslacht is opmerkelijk door de verbeende schubben (osteodermen) van tien centimeter doorsnee die een bepantsering van de rug vormden. Ook zijn er grotere beenplaten (lorica = plaatpantser) gevonden die aan het geslacht worden toegeschreven. Lang is gedacht dat dit pantserdelen van Nodosauridae waren. De vorm is binnen de kroongroep Titanosauria een van de best bekende soorten door vele, op zich fragmentarische, vondsten en wordt daarom typisch gebruikt voor de verankering van vele cladistische definities van groepen in de Sauropoda. Saltasaurus behoort meer bepaald tot de klade Saltasaurinae.