Alamosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alamosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
AlamosaurusDB.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Familie: Saltasauridae
Geslacht
Alamosaurus
Gilmore, 1922
Typesoort
Alamosaurus sanjuanensis Gilmore, 1922
Afbeeldingen Alamosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alamosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Alamosaurus is dinosauriër. Het is een dinosauriër van een monotypisch geslacht van de sauropode dinosauriërs, behorend tot de Titanosauria, dat tijdens het Krijt voorkwam in het huidige Noord-Amerika.

Naamgeving[bewerken]

De typesoort Alamosaurus sanjuanensis werd in 1922 beschreven door Charles Whitney Gilmore. De geslachtsnaam verwijst naar de Ojo Alamo-formatie in New Mexico en niet, zoals wel verkeerd wordt vermeld, naar de Alamo, het gebouw in San Antonio, waar de beroemde belegering tijdens de Texaanse vrijheidsstrijd plaatsvond. De soortaanduiding verwijst naar de San Juan County.

Kenmerken[bewerken]

De Alamosaurus was een grote planteneter. Zijn lengte werd bepaald op ongeveer 21 meter, maar nu is het idee, dat die lengte is afgeleid van materiaal, dat niet tot de soort behoort. Het correct toegeschreven materiaal wijst op een lengte van hoogstens zestien meter en een gewicht van twaalf ton.

Vondsten[bewerken]

Het holotype, USNM 10486, bestaat uit een schouderblad, gevonden in 1921. Zeer veel fragmenten zijn daarna aan de Alamosaurus toegeschreven. Ook van een skelet, USNM 15560, dacht men eerst dat het om een Alamosaurus ging. Dat skelet werd in 1946 gevonden en ongeveer een kwart van de delen achter de schedel zijn nog over. Daarvan is men nu minder zeker. Lange tijd was het gebruikelijk bijna ieder bot van een sauropode dinosauriër uit het Late Krijt dat werd gevonden bij deze soort onder te brengen. De laatste tijd begint het besef door te dringen dat er toen in dat gebied meer soorten aanwezig waren. Dit heeft de vraag opgeroepen of het oorspronkelijke schouderblad wel bij de fragmenten hoort waarvan men denkt dat het om de Alamosaurus gaat. De kans bestaat dat de naam een nomen dubium is en dat er een nog onbekende soort is, waarvan de resten afkomstig zijn.[1]

Fylogenie[bewerken]

Vaak wordt aangenomen dat de sauropode dinosauriërs gedurende een periode van het Krijt in Noord-Amerika helemaal waren uitgestorven. De Alamosaurus, stammend uit de periode vlak voor het einde van het tijdperk der dinosauriërs, het late Maastrichtien, 65 miljoen jaar geleden, zou dan via een verbinding over land uit Zuid-Amerika zijn gekomen, nadat de werelddelen tegen elkaar waren geschoven, zoals dat nu bij de landengte van Panama is gebeurd. Sommige kladistische analyses ondersteunen deze hypothese en tonen de Alamosaurus als een nauwe verwant van de Zuid-Amerikaanse Pellegrinisaurus en Neuquensaurus; maar andere duiden op een verwantschap met de Opisthocoelicaudia uit Mongolië; volgens Jorge Calvo vormt Alamosaurus samen met deze laatste soort de klade Opisthocoelicaudiinae. Er zijn in Noord-Amerika ook resten gevonden van de sauropode dinosauriërs uit het eerdere Campanien.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Lucas, S. G. & Sullivan, R. M., 2000. The sauropod dinosaur Alamosaurus from the Upper Cretaceous of the San Juan Basin, New Mexico. New Mexico Museum of Natural History and Science Bulletin 17: 150.