Alamosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alamosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
AlamosaurusDB.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Familie: Saltasauridae
Geslacht
Alamosaurus
Gilmore, 1922
Typesoort
Alamosaurus sanjuanensis Gilmore, 1922
Afbeeldingen Alamosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Alamosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Alamosaurus is een monotypisch geslacht van sauropode dinosauriërs behorend tot de Titanosauria dat tijdens het Krijt voorkwam in het gebied van het huidige Noord-Amerika.

Naamgeving[bewerken]

De typesoort Alamosaurus sanjuanensis werd in 1922 beschreven door Charles Whitney Gilmore. De geslachtsnaam verwijst naar de Ojo Alamo-formatie in New Mexico — en niet, zoals wel abusievelijk vermeld wordt, de Alamo, het gebouw in San Antonio waar de beroemde belegering tijdens de Texaanse vrijheidsstrijd plaatsvond. De soortaanduiding verwijst naar de San Juan County.

Vondsten[bewerken]

Het holotype, USNM 10486, bestaat uit een schouderblad, gevonden in 1921. Zeer veel fragmenten zijn daarna aan Alamosaurus toegeschreven; ook een skelet (USNM 15560) dat in 1946 in articulatie gevonden werd en ongeveer een kwart van de postcrania (delen achter de schedel) bevat. Lange tijd was het gebruikelijk bijna ieder sauropode bot uit het Late Krijt dat in de VS gevonden werd bij deze soort onder te brengen. De laatste tijd begint het besef door te dringen dat er toen in dat gebied meer soorten aanwezig waren. Dit heeft de vraag opgeroepen of het oorspronkelijke schouderblad wel bij de fragmenten hoort waaruit men ons beeld van Alamosaurus heeft opgebouwd; de kans bestaat dat de naam een nomen dubium is dat een neotype nodig heeft om opnieuw valide te worden.[1]

Kenmerken[bewerken]

Alamosaurus was een grote planteneter. Zijn lengte wordt vaak gegeven als ongeveer 21 meter maar dat werd afgeleid uit materiaal waarvan nu gedacht wordt dat het niet tot de soort behoort. Het correct toegeschreven materiaal wijst op hoogstens zestien meter en een gewicht van twaalf ton.

Fylogenie[bewerken]

Vaak wordt aangenomen dat de sauropoden gedurende een periode van het Krijt in Noord-Amerika helemaal uitgestorven waren. Alamosaurus, stammend uit de periode vlak voor het einde van het tijdperk der dinosauriërs, het late Maastrichtien, 65 miljoen jaar geleden, zou dan via een landbrug uit Zuid-Amerika zijn gekomen, nadat de werelddelen zoals bij de huidige landengte van Panama tegen elkaar waren geschoven. Sommige kladistische analyses ondersteunen deze hypothese en tonen Alamosaurus als een nauwe verwant van de Zuid-Amerikaanse Pellegrinisaurus en Neuquensaurus; maar andere duiden op een verwantschap met Opisthocoelicaudia uit Mongolië; volgens Jorge Calvo vormt Alamosaurus samen met deze laatste soort de klade Opisthocoelicaudiinae. Er is tegenwoordig ook Noord-Amerikaans sauropode materiaal bekend uit het eerdere Campanien.