Edmontosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Edmontosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Edmontosaurus sp
Edmontosaurus sp
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Ornithischia
Onderorde:Cerapoda
Infraorde:Ornithopoda
Familie:Hadrosauridae
Geslacht
Edmontosaurus
Lambe, 1917
Typesoort
Edmontosaurus regalis Lambe, 1917
Afbeeldingen Edmontosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Edmontosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Edmontosaurus is een geslacht van hadrosauriden of eendesnaveldinosauriërs behorend tot de groep van de Edmontosaurini. Het was een herbivoor zonder klauwen. Wel kon hij wellicht door een op te zwellen neuszak zijn soortgenoten waarschuwen voor gevaar. Hij was familie van Anatotitan en leefde tijdens het late Krijt in het huidige Noord-Amerika.

De eerste soort en typesoort van het geslacht, Edmontosaurus regalis, werd in 1917 benoemd en beschreven door Lawrence Morris Lambe op basis van een gedeeltelijk skelet met schedel, holotype NMC 2288, in 1912 opgegraven door Levi Sternberg bij de Three Hills Creek. De geslachtsnaam verwijst naar de stad Edmonton in Canada. De soortaanduiding regalis betekent: "koninklijk" in het Latijn en verwijst naar de enorme omvang van het dier dat een lengte kon bereiken van zo'n dertien meter. Het paratype is specimen NMC 2289, een skelet met schedel in 1916 gevonden door George Fryer Sternberg, een van de broers van Levi Sternberg. Lambe beschreef in 1917 alleen beide schedels. In 1920 beschreef hij de postcrania, de delen achter de schedel, van het paratype. Nog steeds zijn de postcrania van het holotype onbeschreven en bevinden zich ongeprepareerd in de gipsen omhulsels waarin Levi Sternberg ze voor transport verpakte. E. regalis leefde in het late Campanien.

In 1912 ontdekten de Sternbergs een skelet, specimen NMC 8399, dat in 1913 en 1914 kort door Lambe beschreven werd en in 1924 door Charles Whitney Gilmore benoemd werd als Thespesius edmontoni. Het zou het eerste complete Mesozoïsche dinosauriërskelet worden dat in een Canadees museum opgesteld werd. Tegenwoordig wordt het beschouwd als een jong exemplaar van E. regalis.

Als tweede soort werd in 1942 door Richard Swann Lull Edmontosaurus saskatchewanensis benoemd, eerder in 1926 als Thespesius saskatchewanensis benoemd door Charles Mortram Sternberg op basis van een skelet, specimen NMC 8509, door deze in 1921 opgegraven op de Wood Mountain, bij de Rocky Creek in Saskatchewan.

In 1990 werd door Michael Keith Brett-Surman een derde soort benoemd: Edmontosaurus annectens, eerder in 1892 door Othniel Charles Marsh benoemd en beschreven als Claosaurus annectens, op basis van specimen USNM 2414, in 1891 opgegraven door John Bell Hatcher bij de Schneider Creek in Niobrara County, Wyoming. Specimen YPM 2182, een tweede skelet, is het paratype van deze soort. Specimen YPM 2182 werd in 1901 opgesteld en USNM 2414 in 1904. Deze dinosauriërskeletten waren de eerste in de VS die vrijwel compleet tentoongesteld werden. E. annectens leefde in het late Maastrichtien. Hatcher zelf zag het dier als een Trachodon annectens en Charles Whitney Gilmore dacht in 1915 dat de soort identiek was aan Thespesius occidentalis. Ondertussen waren er van deze soort nog twee belangrijke exemplaren gevonden door Charles Hazelius Sternberg. De eerste was specimen AMNH 5060, de befaamde "dinosauriërmummie", opgegraven bij Lusk, Wyoming. Sternberg werkte op dat moment in opdracht van het British Museum of Natural History, maar Henry Fairfield Osborn van het American Museum of Natural History lukte het dit gewilde stuk voor hun neus weg te kapen door tweeduizend dollar te bieden. Vader en zoons Sternberg vonden in hetzelfde gebied in 1910 een tweede "mummie", specimen SM 4036 dat ze verkochten aan het Senckenberg Museum.

Beide laatste soorten zijn een tijdje als identiek gezien aan Anatosaurus. In sommige naamlijsten komt daarom een Edmontosaurus edmontonensis en een Edmontosaurus longiceps voor, soorten die dus van Anatosaurus naar Edmontosaurus overgeheveld werden. Tegenwoordig wordt E. saskatchewanensis meestal gezien als een jonger synoniem van E. annectens.

Verschillende edmontosaurusfossielen hebben de resten van weke delen bewaard, zoals huidafdrukken. In 2013 werd een specimen beschreven van Edmontosaurus regalis met de overblijfselen van een vlezige kam op het schedeldak.

Een skelet van Edmontosaurus is te zien in Naturalis.

De schedel van Edmontosaurus
Skelet in het Museum of Natural History te Londen