Edmontosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Edmontosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Edmontosaurus sp
Edmontosaurus sp
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Infraklasse:Archosauromorpha
Superorde:Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde:Ornithischia
Onderorde:Cerapoda
Infraorde:Ornithopoda
Familie:Hadrosauridae
Geslacht
Edmontosaurus
Lambe, 1917
Typesoort
Edmontosaurus regalis Lambe, 1917
Afbeeldingen Edmontosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Edmontosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Edmontosaurus is een geslacht van hadrosauriden of eendesnaveldinosauriërs behorend tot de groep van de Edmontosaurini. Het was een herbivoor zonder klauwen. Wel kon hij wellicht door een op te zwellen neuszak zijn soortgenoten waarschuwen voor gevaar. Hij was familie van Anatotitan en leefde tijdens het late Krijt in het huidige Noord-Amerika.

De eerste soort en typesoort van het geslacht, Edmontosaurus regalis, werd in 1917 benoemd en beschreven door Lawrence Morris Lambe op basis van een gedeeltelijk skelet, holotype NMC 2288, in 1912 opgegraven door Levi Sternberg bij de Three Hills Creek. De geslachtsnaam verwijst naar de stad Edmonton in Canada; de soortaanduiding betekent: "koninklijk" en verwijst naar de enorme omvang van het dier dat een lengte kon bereiken van zo'n dertien meter. E. regalis leefde in het late Campanien.

Als tweede soort werd in 1942 door Richard Swann Lull Edmontosaurus saskatchewanensis benoemd, eerder in 1926 als Thespesius saskatchewanensis benoemd door Charles Mortram Sternberg op basis van een skelet, specimen NMC 8509, door deze in 1921 opgegraven op de Wood Mountain, bij de Rocky Creek in Saskatchewan.

In 1990 werd door Michael Keith Brett-Surman een derde soort benoemd: Edmontosaurus annectens, eerder in 1892 door Othniel Charles Marsh benoemd en beschreven als Claosaurus annectus, op basis van specimen USNM 2414, in 1891 opgegraven door John Bell Hatcher bij de Schneider Creek in Niobrara County, Wyoming. E. annectens leefde in het late Maastrichtien.

Beide laatste soorten zijn een tijdje als identiek gezien aan Anatosaurus. In sommige naamlijsten komt daarom een Edmontosaurus edmontonensis en een Edmontosaurus longiceps voor. Tegenwoordig wordt E. saskatchewanensis meestal gezien als een jonger synoniem van E. annectens.

Verschillende edmontosaurusfossielen hebben de resten van weke delen bewaard, zoals huidafdrukken. In 2013 werd een specimen beschreven van Edmontosaurus regalis met de overblijfselen van een vlezige kam op het schedeldak.

Een skelet van Edmontosaurus is te zien in Naturalis.

De schedel van Edmontosaurus
Skelet in het Museum of Natural History te Londen