Naar inhoud springen

Jukbeen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jukbeen
Os zygomaticum
Bot
linker jukbeen, Zygomatic
Naslagwerken
Gray's Anatomy 40,164
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Klik op de afspeelknop om dit artikel te beluisteren. De ingesproken tekst kan verouderd zijn. Download deze opname. Info over deze opname. Meer over Gesproken Wikipedia.

Het jukbeen[1][2][3] jukboog of os zygomaticum[4] is een gepaard bot, een van de aangezichtsbeenderen, dat deel uitmaakt van de schedel. Het bevindt zich aan de voorkant van het hoofd, bovenaan de wang en maakt deel uit van de oogkas en van de wand van de neusholte. De plaatsing en vorm van de jukbeenderen is van grote invloed op de aanblik van het gezicht.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  1. CP Raven. Anatomische atlas. Ten gebruike bij het onderwijs aan verplegenden en bij de opleiding voor eerste hulp bij ongelukken, 1959. Amsterdam, Scheltema & Holkema N.V.
  2. G Kloosterhuis. Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde, 1965. negende druk, Den Haag, Van Goor Zonen
  3. JJE van Everdingen en AMM Eerenbeemt. Pinkhof Geneeskundig woordenboek, 2012. twaalfde druk, Houten, Bohn Stafleu Van Loghum
  4. W His. Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen, 1895. Leipzig, Verlag von Veit & Comp