Royal Tyrrell Museum of Paleontology

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Royal Tyrrell Museum of Paleontology is een van de belangrijkste dinosauriërmusea ter wereld. Het heeft een verzameling van meer dan 160.000 fossielen. Het ligt in Drumheller in de Canadese provincie Alberta op zowat 135 kilometer ten oosten van Calgary.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is genoemd naar de geoloog Joseph Burr Tyrrell, die hier in 1884 het eerste fossiel van een dinosauriër in de Red Deer-vallei vond, terwijl hij eigenlijk op zoek was naar steenkool.

Het door hem ontdekte fossiel werd Albertosaurus genoemd, een neefje van Tyrannosaurus rex. Het museum werd opgericht in 1985 en kreeg in 1990 het predicaat koninklijk, Royal. De meeste vondsten komen uit de nabij gelegen Alberta Badlands, het Dinosaur Provincial Park en Devil's Coulee.

Verzameling[bewerken]

Het museum heeft in zijn grote "Dinosaur Hall" alleen al een veertigtal grotendeels complete en met originele fossiele beenderen gemonteerde skeletten. Daaronder Tyrannosaurus rex, Albertosaurus, Stegosaurus, Triceratops en Edmontosaurus. Het gitzwarte skelet van de tyrannosaurus wordt "Black Beauty" genoemd en is één van de meest complete skeletten van een tyrannosaurus die tot nu toe gevonden zijn. Een recente aanwinst is het exemplaar "Hellboy" dat benoemd is tot de nieuwe soort Regaliceratops[1] . De "Age of the Mammals" en "Ice Ages" tonen skeletten van onder meer mammoeten, sabeltandtijgers, en Gomphotherium. De Burgess Shale galerij toont fossielen uit het Cambrium die in de Rocky Mountains zijn gevonden. De "Triassic Giant" toont een 21 meter lange ichthyosauriër Shastasaurus sikanniensis.

Sinds mei 2017 wordt in "Grounds for discovery" het fossiel van een Nodosaurus tentoongesteld. Het is het best bewaard gebleven dinosaurus-fossiel tot nu toe. Niet alleen het skelet maar ook de huid en stekels en bepantsering van deze herbivoor zijn bewaard gebleven. Het werd in 2011 in het noorden van Alberta in een mijn ontdekt en het koste 7000 uren om het fossiel uit het gesteente te halen.

Bezoekers kunnen in het "Preparation Lab" zien hoe onderzoekers fossielen uit het gesteente halen. Het museum organiseert trouwens ook voor bezoekers zulke "Field Trips" waarbij ze onder leiding van paleontologen, dino-beenderen kunnen opgraven in de nabij gelegen Badlands.

Beelden[bewerken]

Externe link[bewerken]