Gomphotherium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gomphotherium
Gomphotherium productum.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Proboscidea (Slurfdieren)
Familie: Gomphotheriidae
Geslacht
Gomphotherium
Burmeister, 1837
Gomphotherium op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Gomphotherium is een uitgestorven olifantachtige. Het geslacht omvat meerdere soorten die in van het Vroeg-Mioceen tot Vroeg-Plioceen leefden.

Kenmerken[bewerken]

Gomphotherium had een schouderhoogte van ongeveer drie meter en het leek in veel opzichte op een moderne olifant. Deze olifantachtige had echter vier slagtanden: twee in de bovenkaak en twee in de verlengde onderkaak. Gomphotherium gebruikte zijn slagtanden vermoedelijk voor het uitgraven van planten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Gomphotherium ontwikkelde zich in het Vroeg-Mioceen in Noord-Amerika en het breidde zich vervolgens uit naar de Oude Wereld. Fossielen van dit geslacht zijn gevonden in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Kansas, Midden-Amerika, Pakistan, Namibië en Kenia.

Tot 2010 werd de soort Gomphotherium hondurensis aangeduid als Rhynchotherium blicki, maar na een revisie werden de Midden-Amerikaanse vondsten hernoemd. G. hondurensis verscheen 7 miljoen jaar geleden in Midden-Amerika met fossiele vondsten in Guatemala, El Salvador, Honduras, Costa Rica (Curré-formatie) en mogelijk Panama (Alajuela-formatie).[1]