Ellepijp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ellepijp
Ulna
Bot
Synoniemen
Latijn Os cubiti inferius[1]

Os procubitale[1]
Arundo major[2]
Cubitus[2]
Focile inferius[2]
Focile maius[2]

Oudgrieks προπήχιον[3]

ππῆχυς[3]
Ὑποτεταγμένον[3]

Portaal  Portaalicoon   Biologie
Ellepijp
De ellepijpen zijn rood aangegeven

De ellepijp[4] of ulna[5] is in het menselijk lichaam het bot dat zich in de onderarm aan de zijde van de pink bevindt. Het andere bot in de onderarm is het spaakbeen.

Het vormt in hoofdzaak een gewricht met het opperarmbeen (humerus). De ellepijp is voorzien van een haakvormig uitsteeksel dat om de trochlea van het opperarmbeen draait. De harde botstructuur aan de achterzijde van de elleboog is onderdeel van deze haakvorm en wordt het olecranon genoemd.

Aan de distale zijde bevindt zich de processus styloides ulnae.

Van de lengte van de ellepijp is een lengtemaat afgeleid: de el.

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. a b Dunglison, R. (1856). ‘’Medical lexicon. A dictionary of medical science.’’ (13th edition).Philadelphia: Blanchard and Lea.
  2. a b c d Fonahn, A. (1922). ‘’Arabic and Latin anatomical terminology. Chiefly from the Middle Ages.’’ Kristiania: Jacob Dybwad.
  3. a b c Liddell, H.G. & Scott, R. (1940). A Greek-English Lexicon. revised and augmented throughout by Sir Henry Stuart Jones. with the assistance of. Roderick McKenzie. Oxford: Clarendon Press.
  4. Everdingen, J.J.E. van, Eerenbeemt, A.M.M. van den (2012). Pinkhof Geneeskundig woordenboek (12de druk). Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.
  5. Federative Committee on Anatomical Terminology (FCAT) (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme