Type (zoölogie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In de zoölogische nomenclatuur dient een type om een formele zoölogische naam te verankeren aan een taxon. Een type is hetzij één of meer exemplaren hetzij een taxon. Voor een soort of ondersoort is het type één of meer exemplaren (waarbij een exemplaar een heel dier is of een gedeelte van een dier). Voor een zoölogische naam in een rang hoger dan soort is het type een taxon:

  • voor namen boven de rang van geslacht is het type een geslacht, het "typegeslacht" (eng: "type genus")
  • voor namen van geslachten en ondergeslachten is het type een soort, de "typesoort" (eng: "type species").

De exemplaren die de oorspronkelijke auteur, die het taxon voor de eerste keer beschrijft, in zijn publicatie noemt vormen samen de "typeserie" ("type series"), met uitzondering van die exemplaren die de auteur expliciet uitsluit. Er bestaan de volgende mogelijkheden:

  1. Idealiter wijst de oorspronkelijke auteur één holotype aan. In dat geval is het holotype het type en zijn de andere exemplaren in de typeserie "paratypes" (paratypes zijn formeel geen types).
  2. Wanneer de oorspronkelijke auteur geen holotype aanwijst zijn alle exemplaren in de typeserie syntypes. Deze vormen tezamen het type.
  3. In het bovenstaande geval (er zijn syntypes) kan een latere auteur één exemplaar aanwijzen, een "lectotype" dat het unieke type wordt. In dat geval worden de andere exemplaren in de typeserie "paralectotypes" (paralectotypes zijn formeel geen types).
  4. In geval er geen bestaand type is (het is er nooit geweest of het is verloren gegaan) kan een "neotype" aangewezen worden. Ook in bepaalde andere gevallen kan een neotype worden aangewezen door de Commissie.

Voor een naam gepubliceerd na 1999 moet de auteur expliciet een holotype of syntype aanwijzen.

Noot: in de zoölogie wordt het woord "type" in diverse samenstellingen gebruikt, hoewel de zo samengestelde woorden lang niet allemaal betrekking hebben op echte types, zoals het "allotype" (een exemplaar van het andere geslacht, als aanvulling op het holotype).

Zie ook[bewerken]