Muyelensaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Muyelensaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda
Geslacht
Muyelensaurus
Calvo et al., 2007
Typesoort
Muyelensaurus pecheni
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Muyelensaurus is een geslacht van dinosauriërs behorend tot de groep van de Titanosauria, dat tijdens het Late Krijt leefde in het gebied van het huidige Patagonië.

De typesoort Muyelensaurus pecheni werd in 2008 beschreven door Jorge Calvo van de Universidad Nacional del Comahue. De geslachtsnaam verwijst naar Muyelen, de indiaanse naam in het Mapuche van de plaatselijke rivier de Río Colorado; de soortaanduing eert de oud-rectrix van Calvo's universiteit: vicegouverneur Ana Maria Pechen.

Er zijn verschillende fossielen gevonden van deze soort in de Portezueloformatie (Turonien-Coniacien, 89 miljoen jaar oud) bij het plaatsje Loma del Lindero, in het gebied Rincón de los Sauces, in de provincie Neuquén van Argentinië. Deze vindplaats werd ontdekt door Marcelino Palomo in 1997. Tijdens opgravingen in de jaren 1998 tot en met 2001 werd zeer veel materiaal ontdekt, toebehorend aan verschillende soorten die nu stuk voor stuk beschreven worden. Het holotype van Muyelensaurus, MRS-PV 207, bestaat uit een hersenpan. Van het skelet zijn verder verschillende wervels uit alle delen van de kolom en talrijke ledematen bekend, afkomstig van verschillende individuen, minstens vier volwassen exemplaren en een juveniel dier.

Muyelensaurus is een vrij licht gebouwde sauropode planteneter van twaalf meter lang en een rughoogte van ongeveer 2,5 meter; het gewicht was rond de vijf ton. Calvo voerde een kladistische analyse uit waaruit bleek dat Muyelensaurus het nauwst verwant was aan Rinconsaurus en benoemde een nieuwe klade voor deze twee soorten: de Rinconsauria, waarin die soorten zitten binnen de Eutitanosauria die niet tot de Aeolosaurini, Opisthocoelicaudiinae of de Saltasaurinae behoren.