National Geographic Society

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
National Geographic Magazine

De National Geographic Society is een Amerikaans genootschap dat zich inzet voor de wereldwijde bevordering van de geografie.

Genootschap[bewerken]

Het genootschap werd opgericht op 27 januari 1888 door 33 geïnteresseerden in de geografie. Ze waren twee weken eerder, op 14 januari, voor de eerste keer samengekomen om te praten over "de wenselijkheid van een genootschap om kennis van de geografie uit te breiden en te verspreiden". De eerste voorzitter van het genootschap was Gardiner Greene Hubbard, die later werd opgevolgd door zijn schoonzoon Alexander Graham Bell.

Het doel van het genootschap was en is tot op heden het bevorderen van de publieke kennis van geografie en de wereld in het algemeen. Als een van de grootste educatieve en wetenschappelijke non-profitorganisaties ter wereld probeert het genootschap op allerhande manieren zijn doel te verwezenlijken. Zo publiceert het een maandelijks tijdschrift, National Geographic Magazine, financiert het wetenschappelijke expedities en ondersteunt het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de geografie.

Publicaties[bewerken]

National Geographic Society

De National Geographic Society is bekend voor de publicatie van het tijdschrift National Geographic. Zie aldaar voor een beschrijving. Hiernaast zijn er ook een aantal andere tijdschriften ontstaan:

  • National Geographic junior: opgestart in 1975 als National Geographic World
  • National Geographic Traveler: opgestart in 1984. Dit magazine, toegespitst op reizen, met nog steeds erg veel aandacht voor fotografie, kent sinds januari 2004 een Nederlandstalige editie.
  • National Geographic Adventure: opgestart in 1999.
  • National Geographic Explorer: schooltijdschrift, opgestart in 2001.

Hiernaast worden en zijn er ook allerhande afgeleide materialen gepubliceerd: kaarten, atlassen, boeken en dvd's.

Televisie[bewerken]

De National Geographic Society bezit ook een televisiezender met programma's over wetenschap.

1rightarrow blue.svg Zie National Geographic Channel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Externe links[bewerken]