Harrison Ford

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harrison Ford
Ford in 2017
Algemene informatie
Volledige naam Harrison Ford
Geboren Chicago, 13 juli 1942
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1966 - heden
Beroep Acteur
Filmproducent
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Harrison Ford (Chicago, 13 juli 1942) is een Amerikaans filmacteur. Hij is gespecialiseerd in het spelen van heldenrollen in filmreeksen. Hij speelde onder andere Han Solo in de Star Wars-franchise, archeoloog Indiana Jones in een reeks van vijf avonturenfilms en hij was als geheim agent Jack Ryan te zien in Patriot Games en Clear and Present Danger.

Door deze filmrollen is hij een van de succesvolste acteurs van Hollywood geworden. Bij elkaar hebben zijn films in de Verenigde Staten zo'n 3,4 miljard dollar opgebracht.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Harrison Ford wilde eerst als DJ bij de radio gaan werken en vertrok naar Californië om daar te gaan werken bij een grote landelijke radiozender. Het lukte hem niet om aan werk te komen en om in zijn levensbehoeften te voorzien accepteerde hij een baantje als timmerman. Zo werkte hij o.a. aan de verbouwing van de keuken van Roger McGuinn, oprichter van The Byrds.[1] Een ander bijbaantje was het afnemen van audities, hierbij moest hij tekst voorlezen die de tegenspeler zou zeggen tegen een acteur die auditie deed voor een bepaalde rol. Harrison deed dit zo goed dat het hem werd aangeraden om te gaan acteren. Ook was hij korte tijd roadie van rockgroep The Doors. Vanaf 1968 speelde Ford met enige regelmaat bijrolletjes in films.

Zijn eerste grote rol was in de film American Graffiti in 1973. Deze film werd geregisseerd door George Lucas. Ford raakte met Lucas bevriend en hij maakte samen met hem een aantal films: in 1974 maakte hij samen met Lucas en met Francis Ford Coppola The Conversation (1974) een film waardoor Ford bekendheid kreeg.

Harrison Ford brak door met zijn rol als Han Solo in de Star Wars-saga van George Lucas. Ford speelde in Star Wars: Episode IV: A New Hope (1977), Star Wars: Episode V: The Empire Strikes Back (1980), Star Wars: Episode VI: Return of the Jedi (1983), Star Wars: Episode VII: The Force Awakens (2015) en Star Wars: Episode IX: The Rise of Skywalker (2019).

In 1979 had Ford een bijrol in Apocalypse Now, een film die mede geproduceerd werd door George Lucas.

Ook maakte Ford, wederom samen met George Lucas en tevens Steven Spielberg, het succesvolle avonturenvijfluik Indiana Jones. Deze filmreeks is waarschijnlijk het succesvolste optreden van Ford, omdat hij daar tot de hoofdpersoon van de serie werd gemaakt.

Tussen alle succesvolle filmreeksen door, speelde Ford ook nog zeer gewaagde rollen in kunstzinniger films. In 1981 speelde hij de rol van eenzame, depressieve detective in de sciencefiction-/cultfilm Blade Runner. In 1986 was hij te zien als huisvader in The Mosquito Coast en in 1985 kreeg hij een Oscarnominatie voor Beste mannelijke hoofdrol voor de film Witness. In 1988 speelde hij een wanhopige man die zijn ontvoerde vrouw zoekt in Roman Polański's Frantic. Verder speelde hij een onterecht van moord beschuldigde gevangene in The Fugitive (1993), de hoofdrol in de film Patriot Games 1992 en de Amerikaanse president in de blockbuster Air Force One (1997).

Tegen de eeuwwisseling nam zijn succes wat af en speelde hij mee in films zoals Six Days Seven Nights (1998) en Random Hearts (1999). Wel speelde hij een paar bijzondere rollen: zo was hij te zien als moordenaar in What Lies Beneath (2000) en als Russische onderzeebootkapitein in K-19: The Widowmaker (2002). In 2008 nam zijn bekendheid echter weer toe door zijn rol weer op te pakken als Indiana Jones in Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull. In 2003 kreeg hij een ster in de Hollywood Walk of Fame.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1964 tot 1979 was Ford getrouwd met Mary Marquardt, een huwelijk waaruit twee kinderen werden geboren. Van 1983 tot 2003 was hij getrouwd met Melissa Mathison, uit dit huwelijk werden nog twee kinderen geboren. Hij trouwde op 15 juni 2010 met actrice Calista Flockhart, die bekendheid kreeg door haar rol in de televisieserie Ally McBeal.

Ford is naast acteur ook een ervaren piloot van zowel vliegtuigen als helikopters. Hij bezit een ranch in Jackson Hole (Wyoming).

Ford overleefde drie vliegtuigongelukken van vliegtuigen die hij zelf bestuurde. Het meest recente ongeval vond plaats in 2015, toen hij met een Ryan PT-22 Recruit een motorstoring kreeg en een noodlanding maakte op een golfbaan. Ford hield onder andere gebroken bekken en enkel over aan dit laatste ongeval.[2][3]

Ford is een natuuractivist en is voorzitter van Conservation International.[4]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Ford als Indiana Jones

Dierennamen[bewerken | brontekst bewerken]

Harrison Fords naam werd driemaal gebruikt in de binomiale naam van diersoorten: een mier (Pheidole harrisonfordi, 2003), een spin (Calponia harrisonfordi, 1993) en een slang (Tachymenoides harrisonfordi, 2023).[4]

Zie de categorie Harrison Ford van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.