Witness (1985)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Witness is een Amerikaanse speelfilm uit 1985, geregisseerd door Peter Weir. De hoofdrollen worden gespeeld door Harrison Ford, Lukas Haas, Kelly McGillis, Jan Rubes en Danny Glover.

Dit was de eerste Amerikaanse film van Weir, die daarvoor al twee Australische successen had behaald. De film, die zich hoofdzakelijk afspeelt in een amish-gemeenschap, werd acht keer voor een Oscar genomineerd. Twee werden toegekend: één voor het beste originele scenario en één voor beste montage. De overige zes waren voor: beste manlijke hoofdrol, beste regie, beste film (Edward S. Feldman), beste art direction (Stan Jolley en John H. Anderson), beste cinematografie (John Seale) en beste originele muziek (Maurice Jarre).

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Na de dood van haar man wil amish-vrouw Rachel Lapp (Kelly McGillis) met haar zoontje Samuel (Lukas Haas) een bezoek brengen aan haar zuster in Baltimore. In een toilet op het station van Philadelphia is Samuel getuige van een moord op een politieman door twee mannen. Inspecteur John Book (Harrison Ford) probeert te achterhalen wie de daders zijn; Samuel is zijn enige getuige. Hij brengt Rachel en Samuel onder bij zijn zuster. Op het politiebureau ziet Samuel een krantenfoto waarop hij een dader herkent. Dit blijkt McFee (Danny Glover), een politie-inspecteur, te zijn. Book vermoedt dat deze is betrokken bij drugshandel en meldt zijn bevindingen aan zijn chef, zonder te weten dat deze eveneens corrupt is. Hij wordt vervolgens in een parkeergarage door McFee beschoten waarbij hij gewond raakt.

Book brengt Rachel en Samuel terug naar hun amish-gemeenschap omdat ze in Philadelphia te veel gevaar lopen. Als hij wegrijdt, raakt hij onwel door zijn verwonding. De amish besluiten hem te verzorgen. Op zijn verzoek halen ze er geen dokter bij, Book is bang dat die aan de politie zal doorgeven waar hij is ondergedoken. Als Book weer wat is opgeknapt, helpt hij mee in de gemeenschap. Hij raakt verliefd op Rachel, die echter ook het hof wordt gemaakt door amish-man Daniel Hochleitner (Alexander Godunov). Als een groepje tieners de amish lastigvallen, verliest Book zijn zelfbeheersing en breekt hij de neus van een van de tieners. Hierdoor komen zijn corrupte chef en McFee hem op het spoor. Book, die ongewapend is, moet het tegen de twee en hun hulpje Fergie opnemen. Hij weet Fergie in een graansilo te lokken en bedelft hem onder het graan. Vervolgens schiet hij McFee dood met het geweer van Fergie en ten slotte weet hij zijn chef over te halen zich over te geven.

De volgende dag vertrekt hij uit de gemeenschap. Onderweg passeert hij Hochleitner die kennelijk op weg is naar Rachel.

Externe link[bewerken]