Zijde (textiel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Over zijde[bewerken]

Zijde is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door de zijderups. De bekendste soort is de Bombyx Mori; ze behoort tot de orde van de lepidoptera ( Linnaeus 1758 ) De rupsen spinnen hun cocon van zijde.

De spinvloeistof komt uit twee openingen aan weerszijden van zijn kop. Deze twee draden plakken bij het verlaten van de rups direct aan elkaar. De cocon draad van de zijderups bestaat daarom uit een dubbele draad die is opgebouwd uit fibroine, die door een natuurlijke lijm, -de sericine- omgeven is. De fibroine bestaat uit een in water onoplosbaar proteïne waaraan de zijde haar enorme sterkte te danken heeft.

De sericine daarentegen is in water oplosbaar. De cocons worden hiervoor in bassins met water gelegd voordat de zijden draad wordt afgewikkeld. De twee zijdeklieren van de rups hebben een darmachtige vorm, nemen drie kwart van de rupslengte in beslag en eindigen bij de twee eerder genoemde spinopeningen aan weerszijden van de bek. De term zijde wordt gebruikt voor de natuurlijke textielvezel die als grondstof dient voor het vervaardigen van zijden stoffen. Ook deze stoffen worden aangeduid met de term zijde. Een deel van de cocons wordt een fractie van een seconde door stoom behandeld waardoor het proces van de verpopping stopt. Het andere deel van de cocons komt uit, wordt een vlinder, legt eitjes, wordt rups en zo is de cirkel weer rond.

De zijdeteelt is al duizenden jaren oud. Hierdoor is de vlinder gemuteerd (niet meer in staat tot vliegen en het zoeken van voedsel ) zodat de rups/ vlinder zonder de hulp van mensen direct zou uitsterven.

Het proces van vlinder – rups – cocon – vlinder[bewerken]

Vrouwtjes vlinder legt 500 eitjes na bevruchting elk ter grootte van speldenknop.

Eitjes komen uit 6 weken tot 1 jaar nadat ze gelegd zijn.

In +/- 30 dagen vermeerdert de rups zijn gewicht met maar liefst 10.000 keer.

Bek van rups wordt alleen voor eten gebruikt, ademhaling gaat door 2 x 9 gaatjes aan weerszijden van zijn lijf.

Cocon spinnen; rustig plekje, hangmatje maken, spinnen hun kop in 8-vormige beweging (lemniscaat), aan weerskanten van bek 2 gaatjes, mengsel van proteïne (zijde) en sericine (lijm) samen 1 draad, 1 foot (30 cm) per minuut, tot een draad van 3000 meter. (enig natuurlijk filament)

Voor de zijdeproductie wordt een deel van de cocons een fractie van seconde aan hete stoom blootgesteld teneinde de pop te doden. De pop is noch rups, nog vlinder.

  • Feit: wanneer alle poppen in de cocon zouden uitkomen als vlinder (ca. 500), deze leggen eitjes (500 x 500 x 500 ) en deze rupsen verpoppen en worden ook weer vlinder (500 x 500) etc. dan zal er nooit genoeg moerbeiblad zijn om alle rupsen te voeden. De rupsen zullen sterven aan een hongersnood.
  • Het overgrote deel van de cocons komt uit als vlinder, zonder vlinders geen rupsen, geen nieuwe cocons.
  • De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon.

Na 14 dagen komt het andere deel van de cocons uit als vlinder, zonder vlinders geen rupsen, geen nieuwe cocons.

Vrouwtjes vlinder legt 500 eitjes na bevruchting elk ter grootte van speldenknop.

Etc……


Bombyx Mori zijde, wilde zijde, Vanya, Eri, Tussah, Muga, Peace Silk[bewerken]

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Silkworm.

Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd.

India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga

De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon.


Haar natuurlijke en sterke eigenschappen[bewerken]

Perfecte combinatie Zijde heeft een perfecte aansluiting met jouw huid en haar door haar samenstelling uit eiwitvezels (net zoals jouw huid en haar). Isolerende werking

Zijde heeft isolerende eigenschappen, Het materiaal is warm in de winter en koel in de zomer. Het zorgt daarom voor jouw optimale lichaamstemperatuur.

Anti Allergisch Zijde is anti allergisch door de naadloze aansluiting op onze huid.

Bescherming door zijde Zijde is ozon werend. In de ruimtevaart technologie wordt zijde toegepast als isolerende deken direct achter het gouden schild ter bescherming wanneer de capsule door de dampkring terug keert naar de aarde.

Sterk! Van alle natuurlijke materialen heeft zijde de sterkste trekkracht; zijde kan tot 1/5 van haar lengte rekken voordat de draad breekt. Medische ondersteuning

Medische werking Zijde wordt als beste en eerste verdragen door een beschadigde huid en hecht niet aan de wond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hydrofiel gaas, en daarom veelal toegepast in de medische wereld bij bijvoorbeeld brandwonden.

Milieuverantwoord In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. Bij het proces is geen sprake van milieubelastende factoren; zoals bijvoorbeeld de enorme hoeveelheid zoet water die nodig is voor het groeiproces van katoen (onze aarde heeft maar een beperkte zoetwatervoorraad in tegenstelling tot zout water)


Biologisch[bewerken]

Biologische zijde; de bourette. Gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een diervriendelijke zijde dus, deze bourette. Het verhaal over (biologische) zijde.

Het valt steeds meer op dat er Indianenverhalen en Broodje Aap verhalen bestaan over de zijde en zijdeteelt. Kom écht alle feiten te weten over zijde, bestel het boek Zijde-Silk van Zijde Expert Ria van Els - Dubelaar

Het broodje aap verhaal over Levend gekookte rupsen [bewerken]

Ken jij 'm al? Het verhaal over Levend gekookte rupsen? In verband met sericultuur zijn dit echte broodje aap - verhalen. Wanneer de cocons klaar zijn bestaat de rups als zodanig namelijk niet meer. Het lichaam van de rups is helemaal leeg gesponnen en het vel transformeert in een chrysalide die na verloop van tijd ineen vlinder verandert. Verder moet opgemerkt worden dat het stopzetten van de verpopping in de cocon de laatste decennia steeds diervriendelijker geworden is. Het laten inslapen (vacumering) van de chrysalide - die overigens volledig buitenbewustzijn is- gebeurt namelijk in een fractie van een seconde.

Het beeld wat je ziet van dobberende cocons in heet water is om het afhaspelen van de zijden draden van de cocons te vergemakkelijken. Het warme water lost de zijdelijm op. (Een draad van een cocon bestaat uit 2 draden, één is de pure zijde en de andere de zijdelijm. Samen vormt dit één draad).

Een ander feit: Ook voor de productie van de andere zijden stoffen van de Bombyx Mori zijderups (Pongee, Chiffon, Crepe Satin enz.) komt een groot deel van de cocons gewoon uit. Want zonder nieuwe zijdevlinders, geen eitjes, geen rupsen en geen nieuwe cocons...

Voor de zijdeteelt worden geen insecticiden of pessiciden toegepast, want a) de rupsen eten dan de moerbeibladeren niet en b) gaan dan dus dood. Dit brengt geen geld op voor de zijdeboeren. Zij zijn er dus enorm bij gebaat om goed voor hun cocons, rupsen en vlinders (inkomsten) te zorgen.

Zijde-Weetjes[bewerken]

* Doordat de doorsnede van een zijden draad driehoekig is zorgt de lichtbreking voor een zeer intense glans en optimaal kleurrendement. (piramide-effect).  Wanneer je wol, katoen, linnen etc. en zijde in een verfbad dompelt heeft zijde hierdoor altijd het meest intense en briljante kleur resultaat.
* In Nederland wordt de pop gebruikt als voer voor koi karpers.  De pop wordt in Azië veel gegeten als zeer proteïnerijke snack. Met een toekomst waarin insecten eten steeds een groter aandeel zal nemen in onze voedingsmaatschappij is deze pop als voeding zeer laagdrempelig.
* Naast de pop worden ook andere stadia van de cocon gebruikt en toegepast;  het vliesje om de pop als zijden perkament. De zijdelijm in cosmetica, etc.
* In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. De zijderups eet alleen bladeren van de moerbeiboom. Testcases met alternatieven zijn nooit geslaagd. 


Officieel schema zijderupsen [bewerken]

Officieel schema zijderupsen