Jubileum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zilveren jubileum

Een jubileum is een herdenking van een gebeurtenis (zoals de huwelijksverjaardag van een huwelijk, indiensttreding) die een bepaald aantal (meestal een veelvoud van 5) jaren geleden is.

Ook bedrijven vieren jubilea. Bij de meeste bedrijven wordt aan iemand die 25 jaar in dienst is een feest aangeboden. Een tweede ambtsjubileum wordt gevierd als men 40 jaar in dienst is. Door de invoering van de VUT en het brugpensioen en de grotere wisseling van banen komen deze feesten nog maar weinig voor.

Niet alleen vieren de bedrijven het jubileum van medewerkers, maar ook van de organisatie zelf. Het komt voor dat bedrijven al vele tientallen jaren of zelfs soms honderden jaren bestaan. Denk aan bijvoorbeeld bedrijven als Shell, Philips of Heineken. Vaak viert zo'n bedrijf zijn hoge leeftijd met een jubileumboek.

Ook steden, dorpen en zelfs landen vieren eigen jubilea. De verschillende historische gebeurtenissen worden vaak op jubileumjaren (50, 100 en zelfs 1000 jaar na de gebeurtenis zelf) herdacht.

Zie ook[bewerken]

Bronnen[bewerken]