Verjaardag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een taart met kaarsjes
Een verjaardagstaart

De verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft betrekking op mensen, maar het vieren van een verjaardag kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld de oprichting van een bedrijf of vereniging. Men spreekt dan vaak van een jubileum (vaak bij 'grote' aantallen als 25, 50 of 100 jaar) of een lustrum (eens per vijf jaar). Ook wordt soms de verjaardag van een huisdier gevierd.

In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedag. Wie ooit op 22 mei geboren is viert zijn of haar verjaardag dit jaar op 22 mei 2019.

Mensen die op 29 februari geboren zijn vieren dit meestal op 28 februari of 1 maart. Ook als men op een andere dag geboren is wordt de verjaardag om praktische redenen weleens op een andere dag gevierd.

In sommige landen of culturen viert men de verjaardag niet op de datum van de geboortedag, maar op de naamdag, de dag van de heilige waarnaar men vernoemd is.

Verjaardagstradities[bewerken]

Westerse wereld[bewerken]

Thuis wordt er een verjaardagsfeest gegeven, waarbij de gasten een cadeautje meebrengen om de jarige te bedanken en te feliciteren met zijn verjaardag. Wie niet kan komen kan de jarige een verjaardagskaart sturen om hem/haar te feliciteren en een prettige dag toe te wensen.

Kinderen[bewerken]

Kinderen op een verjaardagsfeest

Jarige kinderen worden op school toegezongen en mogen trakteren als de schoolreglementen dat toestaan. Ook bij volwassenen op het werk komt dat voor. 's Middags worden er kinderen thuis uitgenodigd. In de westerse cultuur is het gebruikelijk dat de woonkamer wordt versierd met slingers en ballonnen. Op de taart staan kaarsjes, één voor elk levensjaar van de jarige. De regel is dat de jarige, voordat de taart wordt aangesneden, alle kaarsjes in een keer uitblaast.

Vanouds worden er op het kinderfeest spelletjes gedaan, zoals koekhappen. De ouders hebben daarbij de regie. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat er een feestelijk uitstapje wordt gemaakt, met een bezoek aan een pretpark of zwembad, waarbij de ouders, ondanks de soms niet geringe kosten, niet willen onderdoen voor de ouders van de andere kinderen. De kinderen die voor het feest zijn uitgenodigd mogen soms zelfs blijven logeren. Dat heet "een slaapfeestje" of "pyjamafeestje" en is vooral bij de meisjes populair.

Andere landen[bewerken]

In Suriname worden verjaardagen deelbaar door 5 (bijv. 30, 35, 40) uitgebreider gevierd. Dat heet bigi yari. Brazilianen eten vaak beijinhos bij verjaardagen, naast onder meer brigadeiro.

Bekende verjaardagsliedjes[bewerken]

Speciale verjaardagen[bewerken]

Zogenoemde kroonjaren (veelvouden van vijf) worden vaak uitgebreider gevierd of zijn aanleiding voor een feest(je). Ook de leeftijd dat men voor de wet volwassen wordt (achttien) en het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd viert men vaak op bijzondere wijze.

Een aantal kroonjaren is genoemd naar Bijbelse personen. Is de jarige een vrouw, dan wordt in plaats daarvan vaak de vrouw van de Bijbelse persoon genoemd:

Deze benamingen berusten niet op de leeftijd die door die personen bereikt werd. De meeste aartsvaders werden veel ouder.

De associatie tussen 50 jaar en Abraham berust op een verkeerde interpretatie van Johannes 8:57: "Gij zijt nog geen vijftig en ge hebt Abraham gezien?" De jarige wordt vaak uitgebeeld met een pop en daarbij een treffende leuze over de jarige. Ook kan een Abraham of Sara als koek geschonken worden aan de jarige.

De volgende kroonjaren zijn genoemd naar de belangrijkste zoon, kleinzoon enz. van Abraham.

Metusalem leefde veel eerder. Van hem wordt een leeftijd van 969 jaar genoemd, de oudste persoon in de Bijbel. Wanneer in Nederland iemand honderd jaar wordt, krijgt hij/zij vaak felicitaties vanuit de gemeente waar men woont. Het is de traditie dat de koning een persoonlijke brief stuurt, die door de burgemeester wordt bezorgd.

Zie ook[bewerken]