Wenskaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wenskaarten

Een wenskaart is een kartonnen poststuk ter schriftelijke kennisgeving van een wens aan iemands adres. De kaart kan worden opgestuurd of persoonlijk worden overhandigd.

Dit gebeurt bijvoorbeeld met Kerstmis, maar ook om iemand te bedanken of iemand beterschap te wensen, en bij feestelijke aangelegenheden zoals een verjaardag, huwelijk of geboorte. Wereldwijd is 14 februari (Valentijnsdag) de populairste aanleiding voor het sturen van een wenskaart.

Geschiedenis[bewerken]

In de Middeleeuwen stuurde de adel houtsnijwerken naar elkaar, als een voorloper van wenskaarten. Vanaf de vijftiende eeuw komt het gebruik om een geliefde een wenskaart te sturen op, vooral de rijken. De eerst bekende kerstkaart is aan Jacobus I van Engeland verstuurd door een Engelse arts.[1]

Uiterlijk van een wenskaart[bewerken]

Een eenvoudige wenskaart heeft net als een ansichtkaart op één zijde (de voorzijde) een afbeelding of tekening. Vaak zijn wenskaarten gevouwen en is er daardoor sprake van een binnenkant en een buitenkant. De voorkant, de achterkant en de rechter binnenpagina zijn meestal al bedrukt. De wens die erop gedrukt is, staat soms op de voorkant en soms op de rechter binnenpagina. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Van harte gefeliciteerd!’ of ‘Beterschap’. De linker binnenpagina is meestal blanco en kan worden gebruikt voor een persoonlijke toevoeging zoals een handgeschreven wens en de namen van de afzenders.

Het formaat van wenskaarten is vaak iets groter dan dat van een gewone briefkaart of ansichtkaart. Veelal wordt een 'staand formaat' gebruikt. Meestal worden wenskaarten in een envelop verstuurd.

Wenskaartenmarkt[bewerken]

Nederlanders verstuurden in 2005 in totaal 450 miljoen wenskaarten, waarmee Nederland wereldwijd op een derde plek staat met de meest verstuurde wenskaarten per hoofd van de bevolking.

Het aantal fysieke verkooppunten van wenskaarten in Nederland ligt op 8000.[bron?] Daarnaast zijn er diverse websites waarop kaarten online besteld kunnen worden, die vervolgens per post verstuurd worden (niet te verwarren met de zogenoemde e-cards, die digitaal verstuurd worden).

Icoontje WikiWoordenboek Zoek wenskaart in het WikiWoordenboek op.