Wenskaart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Wenskaarten

Een wenskaart is een kartonnen poststuk ter schriftelijke kennisgeving van een wens aan iemands adres. De kaart kan worden opgestuurd of persoonlijk worden overhandigd.

Dit gebeurt bijvoorbeeld met Kerstmis, maar ook om iemand te bedanken of iemand beterschap te wensen, en bij feestelijke aangelegenheden zoals een verjaardag, huwelijk of geboorte. Wereldwijd is 14 februari (Valentijnsdag) de populairste aanleiding voor het sturen van een wenskaart.

Uiterlijk van een wenskaart[bewerken]

Een eenvoudige wenskaart heeft net als een ansichtkaart op één zijde (de voorzijde) een afbeelding of tekening. Vaak zijn wenskaarten gevouwen en is er daardoor sprake van een binnenkant en een buitenkant. De voorkant, de achterkant en de rechter binnenpagina zijn meestal al bedrukt. De wens die erop gedrukt is, staat soms op de voorkant en soms op de rechter binnenpagina. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Van harte gefeliciteerd!’ of ‘Beterschap’. De linker binnenpagina is meestal blanco en kan worden gebruikt voor een persoonlijke toevoeging zoals een handgeschreven wens en de namen van de afzenders.

Het formaat van wenskaarten is vaak iets groter dan dat van een gewone briefkaart of ansichtkaart. Veelal wordt een 'staand formaat' gebruikt. Meestal worden wenskaarten in een envelop verstuurd.

Wenskaartenmarkt[bewerken]

Nederlanders verstuurden in 2005 in totaal 450 miljoen wenskaarten, waarmee Nederland wereldwijd op een derde plek staat met de meest verstuurde wenskaarten per hoofd van de bevolking.

Het aantal verkooppunten fysieke wenskaarten in Nederland ligt op 8000.[bron?]

Online wenskaarten[bewerken]

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van wenskaarten is websites die de mogelijkheid bieden om online een wenskaart te maken en te versturen. De kaarten worden op bestelling gedrukt en op de post gedaan. Er zijn veel sites die deze mogelijkheid bieden.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek wenskaart op in het WikiWoordenboek.