Rebekka

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie ook het artikel Rebecca (voornaam)
Weense Genesis, Folio 7, Rebekka en Eliëzer bij de bron

Rebekka (Hebreeuws: רבקה, Rivkah, misschien "strik" of "bindkoord"; ook wel gespeld Rebekah of Rebecca) was volgens het Bijbelboek Genesis van de Hebreeuwse Bijbel de vrouw van Isaak en de moeder van Jakob en Esau. Daarnaast was Rebekka de zus van Laban, de vader van Lea en Rachel, die later op hun beurt zouden trouwen met Rebekka's zoon Jakob.

De Gesluierde Rebecca (1863), door Giovanni Maria Benzoni

In Genesis 24 wordt verteld hoe Abraham, de vader van Isaak, haar door een knecht (misschien Eliëzer, Genesis 15:2) uit zijn geboortestreek laat halen, zodat Isaak niet hoefde te trouwen met een vrouw uit Kanaän, waar ze inmiddels woonden. De knecht was naar Paddan-Aram gegaan en was met zijn 10 kamelen gestopt bij een waterput. Hij had besloten het meisje mee te nemen dat niet alleen hem maar ook de kamelen te drinken wilde geven. En dat werd Rebekka.

In het verhaal wordt ook Rebekka's broer Laban geïntroduceerd. Rebekka's vader Betuël leeft nog (Genesis 24:50), maar bemoeit zich vrijwel niet met de transactie – de moeder (wier naam niet genoemd wordt) en vooral Laban hebben de leiding. Laban laat zich daarbij leiden door de rijkdommen die Abrahams knecht heeft meegebracht.

In Genesis 27 misleidt Rebekka haar man Isaak, zodat hij de vaderlijke zegen niet aan de oudste zoon Esau maar aan Rebekka's lieveling Jakob geeft.

Stamboom[bewerken | brontekst bewerken]

 
 
 
 
Terach
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Haran
 
Nachor
 
Abraham
 
 
 
Sara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Milka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betuël
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laban
 
Rebekka
 
 
 
Isaak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lea
 
Rachel
 
Jakob
 
Esau
 
 


Zie de categorie Rebecca (Biblical figure) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.