Lea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie Lea (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Lea.
Dante Gabriel Rossetti, Dantes Visioen van Rachel en Leah, 1855.

Lea (Hebreeuws לֵאָה, Le'ah) wordt in de Tenach en in het Oude Testament vermeld als de eerste vrouw van Jakob en de moeder van zes van Jacobs zonen die de stamvaders van zes van de twaalf stammen van Israël zijn, ze is dus de eerste van de twee stammoeders van Israël. Twee van de zes andere stamvaders, Jozef en Benjamin, kwamen uit het huwelijk van Jacob en Rachel, vier werden uit de bijvrouwen Bilha en Zilpa geboren. Lea had één dochter, Dina. De verstandhouding met haar jongere zuster Rachel was niet al te best.

Het verhaal[bewerken]

Beschrijving in de Thora[bewerken]

Lea was de dochter van Laban en de oudere zuster van Rachel. Ze wordt in Genesis 29:17 beschreven als "Lea met de tedere ogen"[1] en in de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant als “Soe was lelic en met sepelende[2] ogen". Over de betekenis van deze "tedere" ogen wordt door de exegeten nog steeds gediscuteerd. Sommigen interpreteren dit als "delicaat en zacht" en anderen als "treurig" of "wenend", zoals bij van Maerlant. Rasji een gezaghebbende Franse Rabbijn uit de middeleeuwen, die tot vandaag wordt beschouwd als een van de meest gezaghebbende rabbi verklaarde de trieste ogen met het verhaal dat Lea was voorbestemd om te trouwen met Esau de oudere tweelingbroer van Jacob, een ruwe jager. Haar jongere zus Rachel zou dan trouwen met Jacob, de jongste van de tweeling, een godvrezende jonge man. Sedert Lea dit te weten kwam, bracht ze het grootste deel van haar tijd door met wenen en bidden tot God om haar lotsbestemming te wijzigen. Vandaar zou de Thora haar ogen beschreven hebben als "zacht" van het wenen.

Huwelijk[bewerken]

Jacob was op bevel van Isaak naar Haran getrokken om er een vrouw te zoeken bij de dochters van zijn oom Laban. Bij een bron ontmoet hij Rachel, die hem bij haar vader brengt. Die stelt Jacob voor om zeven jaar voor hem te werken en als loon zou hij dan Rachel tot vrouw krijgen (Genesis 29:15-19). Op het eind van die zeven jaar wordt er een feestmaal bereid en 's avonds brengt Laban zijn oudste dochter bij Jacob die pas 's morgens ontdekt dat hij bedrogen werd. Laban voert als excuus aan dat het bij zijn volk de gewoonte is om eerst de oudste dochter uit te huwen en pas daarna de tweede, maar hij belooft Jacob ook Rachel als vrouw als hij nogmaals zeven jaar voor hem blijft werken. Na een week, bij het einde van de huwelijksviering met Lea, krijgt Jacob dan ook Rachel tot vrouw (Genesis 29:26-30).

Nakomelingen[bewerken]

Omdat Lea gehaat werd maakt God haar vruchtbaar en Rachel onvruchtbaar. Lea krijgt na elkaar vier zonen Ruben, Simeon, Levi en Juda. Rachel die geen kinderen krijgt laat Jacob slapen met haar dienares Bilha die twee kinderen krijgt namelijk Dan en Naftali (Genesis 30:1-8). Lea die ondertussen ook niet meer zwanger was geworden doet hetzelfde en laat Jacob slapen met haar dienstmeid Zilpa die eveneens voor twee zonen zorgde: Gad en Aser (Genesis 30:9-12). Als Ruben, de zoon van Lea met een mandragora thuiskomt, ruilt Rachel haar beurt om met Jacob te slapen voor de mandragora en Lea wordt opnieuw zwanger en baart haar vijfde zoon Issachar (Genesis 30:14-18). Daarna krijgt ze nog een zesde zoon Zebulon en een dochter Dina.

Overlijden[bewerken]

Lea sterft blijkbaar voor Jacob, want op zijn doodsbed geeft hij zijn zonen opdracht om hem te begraven naast Lea in de spelonk van de akker van Efron (Genesis 49:29-31).

Stamboom[bewerken]

 
 
 
 
 
 
Terach
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Haran
 
Abraham
 
Sara
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nachor
 
Milka
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Betuël
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Laban
 
Rebekka
 
 
 
Isaak
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lea
 
Rachel
 
 
Jakob
 
 
Bilha
 
 
 
 
 
Zilpa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jozef
 
Benjamin
 
 
 
Dan
 
Naftali
 
Aser
 
Gad
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ruben
 
Simeon
 
Levi
 
Juda
 
Issachar
 
Zebulon
 
Dina