Harran (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Harran
Plaats in Turkije Vlag van Turkije
Harran (stad)
Harran (stad)
Situering
Provincie Şanlıurfa
District Harran
Coördinaten 36° 52′ NB, 39° 2′ OL
Algemeen
Inwoners ca 30.000
Foto's
Ruïnes in Harran
Ruïnes in Harran
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Harran, in de Romeinse geschiedschrijving bekend als Carrhae, is een historische stad in de provincie Şanlıurfa in het zuidoosten van Turkije bij de grens met Syrië, 44 kilometer ten zuidoosten van de stad Şanlıurfa

Harran is een archeologische vindplaats van groot belang omdat de stad het centrum was van een belangrijke handelroute naar Tyrus.

Een van zijn specialiteiten was de vervaardiging van een welriekende gom van de stobrum boom.

Het oude Harran[bewerken]

De verhalen rond Harran, of Haran, gaan bijzonder ver terug; zo wordt er gezegd dat Adam en Eva erheen gingen nadat zij uit het Paradijs verbannen waren. Genesis meldt dat Abraham hiervandaan op weg ging naar Kanaan.

Ook het historische Harran is bijzonder oud. Het was een centrum van Mesopotamische cultuur, op het kruispunt van de weg van Damascus naar Ninive en Karkemish. Het was een strategisch geleden stad. Er zijn inscripties van de tijd van Tiglat-Pileser I onder de naam Harranu ofwel weg (Akkadisch harrānu, "weg, pad, reis"). Na het verdrag tussen Suppiluliuma I en Shattiwaza werd Harran in de as gelegd door een Hettitisch leger onder Piyashshili tijdens de verovering van Hanilgalbat.

Ondanks de verafgelegen positie van de stad speelde zij een belangrijke rol in de tijd van het Nieuw-Babylonische rijk. De stad was bijvoorbeeld het voorrecht van de kidinnutu toegekend. Nabonidus steunde de stad omdat het heiligdom van Sin zijn voorkeur genoot boven dat van Marduk in Babylon.

In 53 v.Chr. ging Marcus Licinius Crassus Dives, een lid van het Romeinse triumviraat en rivaal van Julius Caesar, hier ten onder in een mislukte poging tot onderwerping van de Parthen in de Slag bij Carrhae.