Rolspinnen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rolspinnen
Solifugae Solpugidae - Jerrymunglum female Dorsal aspect.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Superklasse: Ecdysozoa
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde
Solifugae
Sundevall, 1833
Rolspinnen
Afbeeldingen Rolspinnen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Rolspinnen op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De rolspinnen (Solifugae), ook wel bekend als kameelspinnen of zonnespinnen, vormen een orde binnen de spinachtigen, hoewel ze geen echte spinnen zijn.

Kenmerken[bewerken]

Ze hebben zoals veel andere spinachtigen acht poten en twee zeer lange pedipalpen. De mannetjes kunnen poten van wel 13 cm lang hebben en tot 50 gram wegen. Er zijn ongeveer 1100 soorten rolspinnen bekend.

Ook de kaken zijn erg groot, deze kunnen bij volwassen exemplaren bijna een derde van het lijf uitmaken. Rolspinnen gebruiken hun kaken als mes om een prooi tot moes te vermalen. Lang werd gedacht dat ze de kaken ook gebruikten om hun prooi te grijpen, maar volgens onderzoek in 2010 over de soort Eremochelis bilobatus doen ze dat met hun pedipalpen. Die bevatten kleverige plekken waarmee ze zich tijdelijk vasthechten aan de prooi.[1] Na het vastgrijpen van hun prooi scheiden ze een eiwitoplossend enzym af, dat het eetbare gedeelte van de prooi vloeibaar maakt zodat ze het naar hun maag kunnen pompen.

Leefwijze[bewerken]

Rolspinnen voeden zich met termieten, spinnen, allerlei insecten, maar ook kleine knaagdieren, hagedissen, slangen en vogeltjes.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Rolspinnen leven in warme, droge en bij voorkeur woestijnachtige gebieden. Ze komen vooral voor in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Taxonomie[bewerken]

De orde der rolspinnen wordt onderverdeeld in 12 families:

De familie der Protosolpugidae Petrunkevitch, 1953 behoort ook tot de Solifugae, maar is ons enkel bekend in de vorm van fossielen uit het Pennsylvanien, zo'n 300 à 320 miljoen jaar geleden.

Trivia[bewerken]

  • Solifugae kunnen in de woestijn de indruk wekken dat ze iemand aanvallen doordat ze achter die persoon aan kruipen. In werkelijkheid zoeken ze de schaduw op. Solifugae kunnen echter hard rennen, tot wel 16 km per uur.
  • De beet van Solifugae is niet giftig, maar met hun grote kaken kunnen ze wel een grote wond veroorzaken die gemakkelijk gaat ontsteken. In 1978 werd in India een onderzoek gedaan waaruit bleek dat de Solifugae wel degelijk een giftige beet hadden. Dit onderzoek is echter omstreden aangezien het nooit is gelukt om dit te reproduceren.
  • Er circuleren verhalen dat Solifugae in Irak kamelen van binnenuit oppeuzelden. Dit waren echter geruchten en waren bedoeld om mensen angst aan te jagen, vandaar ook de naam Kameelspin.