Hark

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Handhark Hooihark
Handhark
Hooihark
Bladhark (rechts)
Houten hark

Een hark, raak, rijf, rakel of gritsel (Vlaams) is een stuk tuingereedschap dat gebruikt kan worden om een deel van de tuin dat al grof geëgaliseerd is fijner te egaliseren. Daarnaast kan een bladhark gebruikt worden als een soort bezem om gevallen blad of afgemaaid gras van het gazon te vegen. Ook is er een grashark, die gebruikt wordt bij de winning van gras en hooi.

Tuingereedschap[bewerken]

Er zijn verschillende soorten harken: harken met gebogen of rechte tanden, met dunne tanden die dicht bij elkaar zitten of grove tanden die ver uit elkaar staan. Deze laatste hark wordt ook wel een klauw genoemd.

Een hark of klauw kan ook in plaats van een eg gebruikt worden bij het zaaien. Vóór het zaaien door in de grond kleine voortjes te maken en na het zaaien om deze voortjes weer dicht te maken. Als de grond na het zaaien wordt dichtgelopen kan met de achterkant van de hark de grond weer oppervlakkig iets losgemaakt worden, waardoor de grond minder snel uitdroogt.

Voor het verwijderen van dode bladeren en gemaaid gras wordt steeds vaker een bladblazer gebruikt. De geluidsoverlast daarvan is een bron van ergernis voor de omgeving. De hark is een stil en efficiënt middel waarmee een gazon of perk bladvrij gemaakt kan worden.

Grashark[bewerken]

Ook is er een handhooihark, waarvan de tanden meestal van hout gemaakt zijn. Deze hark werd vroeger gebruikt voor het wiersen (op een rij harken) van het hooi. Tegenwoordig is de hark gemaakt van plastic. Er zijn nog boeren die de hark gebruiken om het gras dat niet bereikbaar is voor een mechanische hark mee te harken.

Hark (trekker)[bewerken]

vlnr: olijvenharkje; gewone hark.

Voor het wiersen van gras, hooi of stro gebruikt men tegenwoordig een hark voor achter de trekker. Er zijn verschillende soorten harken.

  1. trommelschudder: met een trommelschudder kun je ook wiersen, alleen neem je dan geen grote breedte mee.
  2. Acrobaat: een rij tanden die aan een wiel zitten. Hiervan staan er een aantal op een rij en harken alles een kant op.
  3. Enkele hark: Dit is een hark die ronddraait. Hieraan zitten armen, dus die draaien ook rond. Hier zijn tanden op aangesloten, deze tanden harken dan alles bij elkaar. Werkbreedte: 3 - 4,6 m.
  4. Dubbele hark: Dit is een machine waar het mechanisme van 2 enkele harken in zit verwerkt. Een gewoon, de andere gespiegeld. Hierdoor wordt van 2 kanten naar elkaar toe geharkt tot een wiers. Werkbreedte: 6 - 9 m
  5. Dubbele hark enkele afleg: 2 enkele harken achter elkaar, waardoor in een werkgang meer tegelijk kan worden gewierst. Werkbreedte: 6 - 8,5 m
  6. Quadro hark: Dit is een machine waar het mechanisme van 4 enkele harken in zit verwerkt. Twee gewone, de andere gespiegeld. Hierdoor wordt van 2 kanten naar elkaar toe geharkt tot een wiers. Werkbreedte: 15 m

Uitdrukking[bewerken]

De uitdrukking "iets oprakelen", in de betekenis: iets noemen wat anderen liever niet horen, een oud twistpunt noemen, vindt hier zijn oorsprong en betekent letterlijk "opharken".

Icoontje WikiWoordenboek Zoek hark in het WikiWoordenboek op.