Somiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Embryo met aanduiding van embryonale somieten in rood (naar Gray).

Een somiet (van het Grieks σῶμα = lichaam[1]) is een term uit de biologie die gebruikt wordt voor een onderverdeling van het lichaam in segmenten bij verscheidene diergroepen.

Gewervelden[bewerken]

Bij gewervelden (stam Chordata) zijn somieten blokken mesoderm die in een dubbele rij liggen gerangschikt, langs de neurale buis en het notochord van het embryo in wording. Het zijn tijdelijke structuren die later de wervelkolom, de ribben, een deel van de huid en de rugspieren (dorsale spieren) zullen vormen.

Geleedpotigen[bewerken]

Het lichaam van geleedpotigen (stam Arthropoda) is onderverdeeld in talrijke segmenten, somieten of ook soms metameren genaamd. Deze somieten worden gewoonlijk in tagmata gegroepeerd.

De indeling in tagmata kan verschillen tussen de onderstammen van de geleedpotigen. Bij Trilobitomorpha spreken we van cephalon, thorax en pygidium, bij Hexapoda zijn dat respectievelijk kop, thorax en abdomen, terwijl we bij Crustacea van kop, pereon en pleon spreken.

De afzonderlijke segmenten van deze tagmata kunnen al dan niet vergroeid zijn met elkaar. Een kopschild ontstaat uit het samengroeien van de bovenste (dorsale) delen van de kopsomieten. Een carapax is een gelijkaardige vergroeiing waarbij de fusie van de somieten vaak ook de onderste (ventrale) delen behelst en ook enkele thoracale somieten kan omvatten.

Algemeen bouwplan van Malacostraca, met aanduiding van de somieten
Algemeen bouwplan van Vlokreeftjes, met aanduiding van de somieten