Ecdysozoa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ecdysozoa
Fossiel voorkomen: Vroeg Cambrium - heden
Duizendpoot
Duizendpoot
Taxonomische indeling
Domein:Eukaryota (Eukaryoten)
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Eumetazoa (Orgaandieren)
Superstam
Ecdysozoa
Afbeeldingen Ecdysozoa op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Ecdysozoa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Ecdysozoa is een superstam van oermondige dieren, die de geleedpotigen (insecten, chelicerata, kreeftachtigen en duizendpoten), rondwormen en een aantal kleinere stammen omvat. Ze werden voor het eerst omschreven in een studie uit 1997, en een groot onderzoek uit 2008 bevestigde de Ecdysozoa als een taxonomische groepering.

Alle leden van de groep hebben een aantal overeenkomstige morfologische kenmerken en kunnen omschreven worden als dieren die hun exoskelet verliezen (vervellen), waarvan de wetenschappelijke naam ecdysis is afgeleid. Groepen die min of meer overeenkomen met Ecdysozoa zijn al eerder beschreven door Perrier in 1897 en Seurat in 1920.

De groep is omstreden bij een kleine groep biologen. Sommigen pleitten voor groepen ingedeeld op basis van meer traditionele taxonomische technieken.

Kenmerken[bewerken]

Vervellen[bewerken]

Het belangrijkste kenmerk van de groep is hun cuticula, opgebouwd uit drie lagen organisch materiaal, die vervelt wanneer het dier groeit. Dit proces van vervelling wordt ook wel ecdysis genoemd en geeft de groep haar naam.

Overige kenmerken[bewerken]

De leden van de groep missen de trilharen voor voortbeweging (flagatella), ze produceren overwegend amoebe-achtig sperma en hun embryo's ondergaan geen spiraalvormige celdeling zoals bij andere oermondige dieren. Verscheidene andere kenmerken zijn aanwezig bij de groep, zoals de draaisymmetrische farynx bij beerdiertjes, zeespinnen en rondwormen.

Indeling[bewerken]

De groep Ecdysozoa omvat de volgende stammen: Arthropoda (geleedpotigen, omvat insecten, chelicerata, kreeftachtigen en duizendpoten), Onychophora, Tardigrada, Kinorhyncha, Priapulida, Loricifera, Nematoda en Nematomorpha. Een aantal andere groepen, zoals de buikharigen, worden beschouwd als mogelijke leden van de groep, maar missen een aantal basale kenmerken, en zijn nu ergens anders ingedeeld. De Arthropoda, Onychophora en Tardigrada worden beschouwd als een aparte groep binnen de Ecdysozoa, omdat ze zijn opgebouwd uit een lichaam met segmenten.


Deuterostomia



Ecdysozoa



Tardigrada (beerdiertjes)




Nematoda (rondwormen)



Nematomorpha






Priapulida (peniswormen)



Kinorhyncha (stekelwormen)






Onychophora (fluweelwormen)




Tetraconata (insecten en kreeftachtigen)




Myriapoda (duizendpoten en miljoenpoten)



Chelicerata (o.a. Arachnida)







Lophotrochozoa